Na vsebino

Med najbolj skrbnimi lastniki gozdov tudi Belokranjec

Ivan Tonkovič je eden od 14 najbolj skrbnih lastnikov gozda leta 2023.
Ivan Tonkovič je eden od 14 najbolj skrbnih lastnikov gozda leta 2023.

Zavod za gozdove Slovenije je na sevniškem gradu danes razglasil letošnje najbolj skrbne lastnike gozda. Ta naziv so podelili izbrancem s 14 območnih enot, na podelitvi priznanj v okviru 25. letnega izbora pa poudarili pomen nege mladega gozda za oblikovanje odpornih in trajnostnih gozdov ter dobrega sodelovanja lastnikov z javno gozdarsko službo.

V vsaki od 14 območnih enot zavoda za gozdove so sicer tudi letos izbrali lastnika, ki izstopa po zglednem gospodarjenju z gozdom, tesni življenjski povezanosti z njim, strokovni izvedbi del v gozdu in po spoštovanju večnamenske vloge gozdov, je na novinarski konferenci pred podelitvijo priznanj povedal direktor Zavoda za gozdove Slovenije Gregor Danev.

To so lastniki, ki si prizadevajo za varno delo v gozdu, ki skrbijo za ustrezno varovalno opremo in za stalno lastno usposabljanje, to so “svetilniki gospodarjenja z gozdom”, je ocenil.

Kot je nadaljeval, se tudi gozdarstvo razvija v smeri digitalizacije in vrata široko odpira novim tehnologijam, ki bodo omogočale učinkovito spremljanje obsega škode v gozdu, načrtovanje obnovitvenih ukrepov in pomoč latnikom pri upravljanju z gozdom.

Kljub vsem novostim pa bo po Danevovih besedah nepogrešljiv ostal pristen stik med revirnimi gozdarji in lastniki gozdov, pri katerem se kažeta moč sodelovanja in skupnih prizadevanj. Prav to sodelovanje je bistven pogoj za uresničenje sonaravnega gospodarjenja z gozdovi, za uresničitev načrtovanih del ter za uspešno sanacijo posledic naravnih ujm v gozdovih, je dejal Danev.

Eden od 14 najbolj skrbnih lastnikov gozda leta 2023 je tudi Belokranjec Ivan Tonkovič z novomeške območne enote. 59-letni Ivan Tonkovič s svojo družino živi v Stari Lipi v Beli krajini. Z ženo Katico se je pred 36-imi leti preselil iz Hrvaške v Slovenijo. Razlog za selitev je bila služba in želja za boljšim in neodvisnim življenjem. Ob preselitvi v Slovenijo sta si z ženo sama zgradila hišo, svojo prvo gozdno posest pa je kupil šele čez nekaj let. Svoj prosti čas je Ivan že od nekdaj rad preživljal v gozdu in si z izdelavo drv ustvaril dodaten zaslužek. Ker ga je delo v gozdu veselilo, je kmalu opravil poklicno kvalifikacijo in uredil vso potrebno dokumentacijo.

"Menim, da morajo imeti vsi, ki izvajajo sečnjo in spravilo v gozdu, naj si bo za profesionalno rabo ali le za lastne potrebe, opravljeno poklicno kvalifikacijo ali vsaj tečaj varnega dela z motorno žago. V gozdovih mora biti na prvem mestu poskrbljeno za varnost," rad poudari.

Svojo prvo gozdno posest je kupil leta 2010, pred tem je imel posesti v najemu. Svojo ljubezen do gozda je prenesel tudi na ženo in hčerki, ki so mu pri delih pomagale že od začetka. Njihova posest je skozi leta narasla na 36 hektarjev.

"V prihodnosti imam željo posestvo še povečati, če bo le zdravje dopuščalo," pravi Ivan.

Večino posesti je kupil v precej slabem stanju, v veliki meri so bile to zaraščajoče opuščene kmetijske površine ali pomanjkljivo gospodarjeni gozdovi z neurejenimi parcelnimi mejami. Kupil je tudi celotno kmetijo z 12 hektarji, razkropljenimi na več kot 30 parcelah. Veliko časa je vložil v ureditev parcelnih mej, pri čemer se je trudil vzpostaviti dober odnos s sosedi mejaši. Z nadaljnjimi gojitvenimi deli, kot so obžetev, priprava sestoja, sajenjem in sanitarno sečnjo je na svojih posestih pripravil dobro osnovo za nadaljnji razvoj kvalitetnih gozdov.

Pri sečnji se je vedno v celoti držal napotkov revirnega gozdarja in spoštoval vsa določila odločb. Prav tako je včlanjen v društvo lastnikov gozdov Ob Kolpi in Lahinji in se vedno udeleži delavnic ter srečanj. V prostem času se rad ukvarja z vnuki, jih pelje v gozd in jih uči drevesne vrste. Zase pravi, da je nogometni navdušenec in strastno spremlja vse pomembne nogometne tekme.

Ivan je oseba, kateri skupnost in dobri odnosi s sokrajani veliko pomeni. Vedno je pripravljen priskočiti na pomoč in spodbuja druge lastnike gozdov h kvalitetnemu gospodarjenju z gozdovi.

"Ponosen sem, da sem ljubezen do gozda prenesel na svoja otroka," z nasmehom poudari Ivan Tonkovič.

Priznanje najbolj skrben lastnik gozda za 2023 so dobili še Slavko Šorli s tolminske območne enote, Janez Kramar z blejske, Tomaž Smrtnik s kranjske, Ladislav Renko z ljubljanske, Miro Udovič s postojnske, Aleš Bambič s kočevske, Zdenko Pivec z brežiške, Peter Žuraj s celjske in Marko Jeraj z območne enote Nazarje.

Med prejemniki so še Alojz Potočnik s slovenjegraške, Vladimir Borka z mariborske, Janez Ferencek z murskosoboške in Agrarna skupnost Štorje s sežanske obočne enote Zavoda za gozdove Slovenije.

Podelitve priznanj za tekoče leto so se med drugimi udeleženci udeležili Alenka Korenjak z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, predsednik Zveze lastnikov gozdov Slovenije Marjan Hren in sevniški župan Srečko Ocvirk.

Po podatkih zavoda za gozdove je v Sloveniji nekaj več kot 400.000 zasebnih lastnikov gozdov, ki imajo v lasti približno tri četrtine slovenskih gozdov.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj