Na vsebino

Martina in Sofija o Londonu in Harryju Potterju

Martini Simonič se je pridružila hči Sofija. Foto: Uroš Novina
Martini Simonič se je pridružila hči Sofija. Foto: Uroš Novina

V Kulturnem centru Semič je včeraj potekalo potopisno predavanje Martine Simonič o njenih izkušnjah z življenjem v Londonu, za katerega pravi, da je mešanica kultur, okusov in sanj. Martini se je pridružila tudi njena hči Sofija, ki je podrobneje predstavila knjižnega in filmskega junaka Harryja Potterja.

Martina Simonič je po poklicu diplomirana vzgojiteljica predšolskih otrok, ustvarja pa že od ranega otroštva, čeprav je njena umetniška žilica v celoti prišla do izraza šele po selitvi v tujino leta 2007. Kmalu po diplomi se je namreč odpravila na krajše neformalno izobraževanje iz psihologije v Londonu, kjer se je spoznala s tamkajšnjimi umetniki in dokončno odkrila svojo strast do likovnega in nasploh umetniškega izražanja. Začela je sodelovati na razstavah, obiskovala je delavnice o umetnosti, svoje umetniško ustvarjanje je pričela vključevati tudi v delavnice coachinga in pomagala organizirati dogodke, ki podpirajo ustvarjalnost. Na Otoku se je odlično počutila, razmišljala je celo, da bi za stalno ostala v Angliji, a se je pred dobrim desetletjem po spletu okoliščin vrnila domov, kjer je nadaljevala z ustvarjanjem pod umetniškim imenom 8Shadows.

"Ne selitev v London, ampak prihod nazaj v Belo krajino, je bil zame kulturni šok. Tam začutiš, da so vse poti odprte, ljudje razmišljajo drugače in človek lahko lažje sledi svojim sanjam. Je pa po drugi strani Bela krajina čudovito naravno okolje za življenje in ustvarjanje. Angleži bi dali marsikaj, da bi imeli to, kar imamo mi. Majhnost je v resnici naša prednost, ampak se tega ne zavedamo dovolj," je o svoji takratni izkušnji povedala Martina Simonič, ki se je lanskega aprila ponovno vrnila v London. "Zame je bil to bolj 'nazaj v preteklost' teden, s katerim sem tudi malo odlašala. Nekaj občutkov, misli, se je postavilo na svoje mesto. Finally. Včasih potrebujemo več časa, da spustimo nekaj, kar nam veliko pomeni," še pravi umetnica in dodaja: "Ne potujemo zato, da bi ušli življenju, ampak zato, da življenje ne bi ušlo nam."

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj