Na vsebino

Luka Filak do odličja na eksperimentalni olimpijadi

Z leve: Anže Markovič, Izadora Kopač in Luka Filak. Foto: A. Nose
Z leve: Anže Markovič, Izadora Kopač in Luka Filak. Foto: A. Nose

Na evropski olimpijadi eksperimentalne znanosti v Luksemburgu, ki je potekala prejšnji teden, je ena izmed dveh slovenskih ekip dijakov osvojila skupno 5. mesto in zlato medaljo, druga pa 12. mesto in srebrno medaljo. Slovenijo sta zastopali dve tričlanski ekipi, ki sta bili izbrani na državnem tekmovanju iz znanja naravoslovja za dijake 1. in 2. letnikov srednjih šol, ki ga organizirajo pri Zvezi za tehnično kulturo Slovenije..

Med tekmovalci je bil tudi Luka Filak, dijak 2. letnika Gimnazije Novo mesto in nekdanji učenec OŠ Mirana Jarca Črnomelj. Njegova ekipa, v kateri sta bila še Izadora Kopač (Gimnazija Škofja Loka) in Anže Markovič (Gimnazija Bežigrad) je zasedla odlično 12. mesto in osvojila srebrno medaljo.

Prva ekipa, ki so jo sestavljali Tisa Lombar (Gimnazija Vič), Maj Bombek (Srednja elektro-računalniška šola Maribor) in Primož Markovič (Gimnazija Bežigrad), je osvojila skupno 5. mesto in zlato medaljo. Na olimpijadi se je pomerilo 45 ekip iz 23 držav Evropske unije.

Olimpijada je obsegala dva tekmovalna dneva. Ekipe so imele vsakokrat štiri ure časa za reševanje interdisciplinarnih eksperimentalnih nalog s področja znanstvenih ved naravoslovja - kemije, fizike in biologije. Tekmovanje je potekalo v laboratorijih, od preostalih olimpijad pa se razlikuje po ekipnem duhu, saj so tekmovalci razvrščeni v ekipe po tri.

Letošnji temi tekmovanja sta bili rak in Schueberfouer. Dijaki so morali pokazati kemijske veščine (titracije, spektrofotometrija, dokazne reakcije, organska kemija, anorganska kemija, analizna kemija), znanje fizike (kinematika, statika, radioaktivnost, elektrika, svetloba) in poznavanje biologije (evolucija, sistematika, anatomija, molekularna biologija, biokemija). Ocenjevali so tako praktično izvedbo postopkov kot teoretično znanje in analizo rezultatov.

Poleg dveh tekmovalnih dni program sestavljajo še družabne aktivnosti, raziskovanje države gostiteljice, različne delavnice in spoznavanje kolegov iz drugih držav. Naslednje leto bo olimpijado gostil Zagreb.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj