Na vsebino

Ljudje ob Kolpi: Peter Kambič

Peter Kambič, učitelj.

Rojen 24. maja 1869 na Krasincu, umrl 25. januarja 1890 v Gribljah.

Po ljudski šoli v Podzemlju je nadaljeval šolanje na gimnaziji v Novem mestu in potem še na učiteljišču v Ljubljani. Leta 1889 je dobil službo v Beli krajini na šoli v Gribljah, poleg rojstnega Krasinca. Bil je aktiven v javnem življenju in zbiral ter popisoval belokranjsko ljudsko bogastvo. Zaradi zelo zgodnje smrti ni uspel ustvariti večjega dela, poznan pa je predvsem po svojem zapisu »Božič pri Belokranjcih«, ki ga je objavil v Dolenjskih novicah leta 1889. Že po njegovi smrti je Zvonček objavil njegov zapis Belokranjske pravljice »Zvit mladenič«. Njegov lik pa je uporabil v svoji povesti tudi Engelbert Gangl: »Učitelji in kmetje«.

Božič pri Belokranjcih

Božič, božič bata

Na oboja vrata,

Nosi kitu zlata,

Da pozlati vrata

In oboja poboja.

Sledi opis priprav na praznovanje, pripravo obrednega kruha - božičnika na badnjak (dan pred božičem) in njegovo uporabo na Svete Tri kralje. Pravi tudi, da ima družina navadno koline na badnje jutro, da za praznovanje božiča in novega leta pripravi sveže meso.

V ravninskem delu so si premožnejši kmetje za božič pripravili tudi odojka, v hribovitem delu Bele krajine pa so ljudje pravili, da je bil obvezen jagenjček, katerega del so dobile tudi družine, ki si sicer niso mogle privoščiti svoje pečenke.

Vir: KP Kolpa
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj