Na vsebino

Ljudje ob Kolpi: Jure Cihlař

»Sveti Jurij se je boril z zmajem,

Cihlař Jurij pa z birokracijo.«

Eden Jurijevih aforizmov iz knjige: Še pomnite gospodje?!

Jure Cihlař, slikar, karikaturist. Rojen 8. septembra 1944 na Golniku, umrl 3. novembra 2018 na Vinici.

Družina se je večkrat selila in tako je Jure del otroštva preživel tudi na Češkem. Leta 1949 se vrnejo v Jugoslavijo. Najprej živijo v Šibeniku, nato v Ljubljani, kjer je leta 1959 dokončal osnovno šolo. Najprej poskusi nadaljevanje šolanja na Gimnaziji Vič, a se hitro preusmeri na Šolo za oblikovanje, ki jo zaključi 1964 leta. Pod vplivom srednješolskega profesorja Alberta Paplerja prične z risanjem karikatur. V letih 1960 – 1973 jih je redno objavljal v Pavlihi (najpomembnejši humoristični tednik v slovenskem jeziku). Po zaključeni srednji šoli se leta 1964 vpiše na Fakulteto za arhitekturo, a študij opusti in se naslednje leto vpiše na Akademijo za likovno umetnost. Diplomiral je leta 1969 iz slikarstva pri profesorju Francetu Miheliču. Ker je pridobil štipendijo se je še podiplomsko izpopolnjeval.

1973 leta se je preselil na obalo in za kratek čas prevzel vodenje Mestne galerije v Piranu, a se je še istega leta popolnoma posvetil slikarstvu. V vseh teh letih je sodeloval na zelo velikem številu slikarskih dogodkov (razstavah, kolonijah, delavnicah…) in za svoje delo dobil tudi 16 umetniških nagrad.

Iztok Premrov je o njem zapisal: »Je slikar različnih likovnih izraznih pristopov. Spreminjal in dopolnjeval jih je iz obdobja v obdobje lastnega umetniškega zorenja. Umetnikov razvojni lok se razteza od umirjenega in barvno usklajenega realizma do čiste abstrakcije oziroma abstraktnega kolorizma z značilnimi raztrganimi bizarnimi formami in odprtimi barvnimi registri…«.

Leta 2006 se z ženo, slikarko Barbaro Čižmek Cihlar preselita v Belo krajino in kot je rekel novinar Jaroslav Jankovič: »Podrtijo spremenita v galerijo«, saj sta v opuščenem hlevu domačije uredila prijeten kolurni kotiček. Leta ustvarjanja karikatur so, kljub temu, da je to področje opustil, pustila v Juriju pečat in 2009 leta je v samozaložbi izdal knjigo aforizmov v katero je dodal nekaj karikatur iz svojega »humorističnega obdobja« ter jo posvetil ženi Barbari, s katero sta se ob večerih zabavala ob nastajanju novih aforizmov.

Aprila 2018 ob pregledni razstavi izide tudi njegova monografija: Jure Cihlař: Slike/Dipinti.

Za konec še eden iz množice Jurijevih odličnih aforizmov, ki se dotika tudi nas v Krajinskem parku Kolpa, saj živimo v naravnem okolju z veliko poseljenostjo v območju velikih zveri: »Sobivanje z medvedom (plišastim) je prijetno.«

Vir: KP Kolpa
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj