Na vsebino

Ljudje ob Kolpi: Jernej Jereb

Jernej Jereb, podobar.

Rojen 22. avgusta 1838 na Vrhu svetih Treh Kraljev, umrl 22. februarja 1929 v Vrbovskem, Hrvaška.

Danes leži rojstni kraj Jerneja Jereba v občini Logatec. Talentiranega fantiča so kmečki starši pri trinajstih letih dali v Idrijo v uk k mojstru Juriju Tavčarju. Tu je pet let nabiral znanje podobarstva, še eno leto pa se je učil slikarstva. Po zaključenem vajeništvu je kot pomočnik ostal pri mojstru še sedem let. Nato zapusti Idrijo in se za krajši čas zaposli v Kamniku pri mojstru Matiji Ozbiču, ki ustvarja z angleškim cementom, umetnim marmorjem ter lesom.

Jerebu odstopi naročilo na Suhorju pri Metliki in takrat se osamosvoji kot samostojni mojster ter za cerkev sv. Jožefa izdela kip sv. Jožefa in ranjenega Kristusa. Dobi tudi posel za izdelavo glavnega oltarja v cerkvi sv. Petra v Črnomlju. Zaradi številnih naročil v Beli krajini se odloči preseliti iz Kranja v Metliko. V Metliki izdeluje večja in manjša naročila v glavnem za Belo krajino: cerkve v Semiču, na Gradniku, Radovici, Drašičih, Loškem potoku, Retjah, Čabru, Koprivniku, Dolenjskih Toplicah, Hinjah, Nemški Loki, Dragatušu in njenih podružnicah, Adlešičih, Preloki in Ziljah.

Naredil je tudi ikonostasa za uniatsko cerkev sv. Metoda in Cirila v Metliki ter pravoslavno cerkev Apostolov sv. Petra in Pavla v Miličih. Na Hrvaškem je opremil vsaj cerkve v Žakanju in Vivodini. V njegovi delavnici so se poleg treh sinov učili tudi Josip Čeferin in Ludvik Grilc. Njegov najbolj znani vajenec pa je gotovo v Metliki rojeni Alojz Gangl, ki je nadaljeval študij kiparstva v Pragi in postal uveljavljen umetnik (izdelal med drugim kip Valentina Vodnika – danes na Ljubljanski tržnici). Z delom je zaključil leta 1926 in se preselil v Dalmacij k hčerki. Z njim delavnico v Metliki prevzame sin Vincenc, ki pa ne dobiva več velikih naročil. O kraju smrti Jerneja Jereba je nekaj nejasnosti saj se v virih navajata tako Hvar kot Vrbovsko na Hrvaškem.

Jerebov rojstni kraj je skozi zgodovino spreminjal ime. V obdobju od leta 1952 do leta 1992 je oblast ugotovila, da je to ime neprimerno in so za kraj uradno imenovali Vrh nad Rovtami, danes pa ime zopet svoje zgodovinsko ime.

Vir: KP Kolpa

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
74
87
98
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj