Na vsebino

Ljudje ob Kolpi: Anton Kupljen

Anton Kupljen, notar, zbiratelj narodnega blaga.

Rojen 29. novembra 1841 v Žihlavi (danes občina Sv. Jurij ob Ščavnici), umrl 11. novembra 1902 v Celju.

Obiskoval je gimnazijo v Mariboru in Varaždinu, prav tako pa opravi dodatno šolanje, ki ga zaključi 1863 leta, saj postane notar. Podatkov o krajih dela ni, zagotovo pa je bil notar v Črnomlju vsaj že leta 1875 in je tam deloval vse do leta 1902. Mogoče je bil tudi notar v (Slovenski) Bistrici, saj je najden pečat notarja Antona Kupljena v Bistrici.

Zbira in piše o običajih v Beli krajini, pa pripovedke, pregovore, pravljice in šege. S svojimi ugotovitvami seznanja Karla Štreklja, ki je v tem obdobju največji zbiratelj narodnega blaga. Piše tudi »Odlomke iz narodnega gospodarstva« v katerih daje umne napotke gospodarjem.

Pastirski običaj (ki ga obhajamo tudi danes) opiše tako:

Narodno blago v belokranjskem narodnem kraji

Nekateri pastirji imajo navado, da od Velike noči do Križevega pobirajo svojim gospodinjam jajca in mast. Na Križevo se pa zbero vsi skup, pastirji in pastirice pa pečejo »šnite« (kose belega pšeničnega kruha v jajcih namočene) in cvrtje. Kadaj spečejo in pojejo se grejo pa »prašičat ali kozat«. Nazadnje se pa iše potepejo in gre vsak zase domuh«.

Kupljen v tem zapisu ni navedel, da je bilo Križevo pomemben praznik in edini dan v letu, ko so pastirji dobili »okrak, vino i rakiju« za na pašo. Kar bi lahko bil vzrok, da so se na koncu tudi stepli…

Piše tudi šaljive zgodbice o Zapujcih, bravcu pa pojasni: »Zapudje je vas pri Črnomlju in se o stanovnikih taistega kaj enacega pripoveduje kakor o Višnjegorcih, Ribničanih, Žumberčanih in Veržencih«.

Vir: KP Kolpa

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
21
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj