Na vsebino

Ljudje ob Kolpi: Anton Jeršinovič

Anton Jeršinovič, profesor filolog.

Rojen 5. decembra 1876 v Črnomlju, umrl 26. oktobra 1925 v Celju.

Kot ljubitelj glasbe in petja se je udejstvoval tudi v različnih kulturnih društvih. Ljudsko šolo je obiskoval v Črnomlju, gimnazijo pa v Novem mestu, kjer je 1894 maturiral. S študijem je nadaljeval na Dunaju, kjer se je posvetil klasični filologiji. Prvo zaposlitev je dobil kot suplent na gimnaziji v Kranju za leto dni, nato je eno leto služboval na I. gimnaziji v Ljubljani, pa zopet štiri leta v Kranju in potem na Ljubljanski II. gimnaziji. Leta 1919 dobi službo na realni gimnaziji v Celju kjer je ravnatelj vse do zgodnje smrti leta 1925.

Sodeloval je pri pripravi učbenikov za latinščino: Komentarji k Korneliju Nepotu, Liviju in Salustiju. Pisal je tudi poljudne članke o dogodkih na kulturnem področju za Jutro, Slovenski narod in lokalne časopise.

Kulturno se je udejstvoval v različnih društvih, predvsem kot pevec in ljubitelj glasbe.

Naslovna fotografija: levo: Anton Jeršinovič, Komentar h Gollingovi izdaji Kornelija in Kurcija za tretji gimnazijski razred, desno: Anton Jeršinovič, Komentar h Korneliju Nepotu – primer.

Fotografija 2: Anton Jeršinovič, Komentar h Kurciju Rufu – primer.

Vir: KP Kolpa

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
21
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj