Na vsebino

Lani opravili blizu 100 brezplačnih prevozov

V črnomaljski občini je od februarja 2020 na voljo storitev brezplačnih prevozov za starejše Senior. Storitev koordinira tamkajšnji dom starejših občanov, prevoze pa z osebnim avtomobilom, ki je last občine, trenutno opravlja 11 prostovoljnih voznikov. Ti so v lanskem letu opravili 97 prevozov, kar je daleč največ od začetka izvajanja projekta.

Projekt se je lani prvič izvajal skozi vse leto in brez večjih epidemioloških omejitev, kar se je poznalo pri pogostejši uporabi brezplačnih prevozov. Prostovoljci so bili tako na terenu 362 ur in v tem času prevozili 8.379 kilometrov. Slaba polovica prevozov je bila opravljenih zaradi specialističnih pregledov v novomeški bolnišnici, četrtina za obiske pri okulistu, preostalo pa za druge zdravniške preglede.

Za primerjavo: v letu 2021 je bilo opravljenih 51 prevozov (prevoženih 3.177 kilometrov), v letu 2020 pa 55 (prevoženih 1.666 kilometrov).

Brezplačen prevoz do katerega so upravičeni občani s stalnim bivališčem v občini Črnomelj, starejši od 65 let, ki so samostojni pri opravljanju življenjskih potreb in si sami ne morejo zagotoviti prevoza, so v enakem deležu uporabljali tako starejši Črnomaljci, kot tudi stanovalci okoliških vasi. V dobri tretjini primerov so se storitve posluževali uporabniki iz samega mesta Črnomelj, preostanek pa starejši iz okoliških naselij. Glede na starostno strukturo je bilo največ, 52 uporabnikov, starih od 76 do 81 let. Dvajset uporabnikov je bilo v starosti od 65 do 75 let, 25 pa jih je bilo starejših od 84 let.

V Domu starejših občanov Črnomelj še poudarjajo, da so bili brezplačnega prevoza deležni vsi uporabniki, ki so izpolnjevali pogoje. Nihče ni bil odslovljen zaradi nezmožnosti organiziranja prevoza. Zaradi odpovedi s strani uporabnikov je bilo lani sicer preklicanih pet prevozov.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

14
24
35
44
59
610
71
84
94
13
14
21
27
28
    
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj