Na vsebino

KUD Bela krajina na Petrovdanu v Miličih

Bela krajina je kulturno in religijsko zelo raznolika. Posebnost so tako imenovani Uskoki, ki so se v 16. stoletju naselili v najjužnejši del Slovenije, ob lok reke Kolpe, kot varuhi Vojne krajine in krščanske meje. Danes so potomci Uskokov, v predvsem pravoslavnih vaseh Miliči, Marindol, Paunoviči in Bojanci, v veliki meri ohranili svojo kulturo in vero. O tem priča tudi cerkveni praznik Petrovdan v Miličih, ki je tako verskega, kot tudi kulturnega in zgodovinskega pomena.

Kot vsako leto 12. julija, se je tudi letos zbrala množica vernikov pred pravoslavnim hramom Sv. Petra in Pavla v Miličih.

Sveto Liturgijo oz. molitev je služil Episkop gornjekarlovški G. Gerasim, ob njem pa so službovali še arhimandrit Mihailo Vukčević, jeromonah Savo Jakovljević, protoprezviter Jovan Galamić, protođakon Nebojša Anđić in stalnica v Miličih protoprezviter-stavrofor Jelenko Stojanović.

Člani Kulturno umetniškega društva Bela krajina že drugo leto v dogovoru s cerkvijo organiziramo primeren in bogat kulturni program petrovdanske prireditve. Letos so odmevali zvoki etno pesmi pevskih skupin, recitacije najmlajših in folklorni nastopi otroške in mladinske folklorne skupine.

Prav tako je bilo zelo opazno in pohvaljeno delo članic »sekcije žena za ročna dela in kulinariko«, ki so obogatile mizo slavnostnega kosila za vse prisotne.

Poleg domačinov iz sosednjih vasi se na Petrovo vsako leto zbira vse več pravoslavnih vernikov iz cele Slovenije, ki se podružijo na idilični lokaciji ob cerkvi Sv. Petra in Pavla v Miličih.

Letos smo program popestrili z zgodovinarjem iz Srbije. G. Borisav Čeliković, urednik nacionalne geografske biblioteke Koreni v Službenem glasniku, je množici prisotnih predstavil knjigo »Bela Krajina, Srbi u Sloveniji«, ki je prvi zbornik, ki predstavlja celovito najsevernejše naseljevanje Srbov.

Za prijetno bivanje našega gosta g. Borisa Čelikovića z ženo sta poskrbela člana društva Petko in Anđa Udovičić. Za njegov prihod se zahvaljujemo Ambasadi Republike Srbije v Ljubljani.

Za sofinanciranje petrovdanske prireditve pa se društvo zahvaljuje JSKD in Občini Črnomelj.

Vir: KUD Bela krajina

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj