Na vsebino

Kresni večer članic Društva kmečkih žena Metlika

Poletni solsticij, koledarski začetek poletja na severni polobli, najdaljši dan v letu in kresni večer je bil 20. junija 2024.

Simbol kresne noči je praprot in praprotno seme. Med ljudmi so krožile razne anekdote o posebni moči sonca in praproti. Na kresno noč si lahko slišal, kako se pogovarjajo živali, če si le imel praprotno seme v obutvi. Venčki iz praproti in ivanjskih rož so krasili hiše. Dekleta so nosila praprotno seme v nedrjih, po ljudskih vražah naj bi si še v tistem letu poročile. Takšnih in podobnih verovanj je bilo veliko, saj so kresno noč, ivanje ali šentjanževo, praznovali že stari Grki in Rimljani. Ponekod se za poletni sončev obrat uporablja izraz kupalo. Poleg jurjevega je kresna noč največji praznik, ki so ga slavili naši predniki.

Prav kresno noč so si članice društva kmečkih žena Metlika izbrale za svojo prireditev na gradu v Metliki. Prireditev je bila v sklopu dogodkov Pridi zvečer na grad. Na oder so postavile hiške, ki so jih po starem običaju okrasile z venčki, praprotjo in z ivanskimi rožami ter tako pričakale Kresnice, ki so pele od hiše do hiše:

Bog daj, Bog daj dober večer,
Hišni oča, hišna mati!
Daj jim Bog, Marija, daj jim dobro leto!

Od hiše do hiše so se njihove košare polnile z dobrotami, ki so jih pripravile pridne gospodinje in gospodar je dodal še kakšen cekin, da bo letina dobra in družina in živina pa zdrava. Našla se je tudi kakšna gospodinja, ki jih je spodila od svoje hiše. Kresnice so bile pripravljene in so zapele:

Vaša vrata polna blata,
Vaši hiši sami miši,
Na vašem vrti sami krti!

V društvu deluje pevska skupina, kateri sta se pridružila glasbenika na tamburici in kitari, da se poje kot se šika pa poskrbi Nina Šalamon, ki se je ta večer predstavila kot solo pevka ob spremljavi harmonike. Zapela je pesem Svetlane Makarovič – Praprotni cvet.

PRAPROTNI CVET

Na gori mi sončece sije,
na polje pa dežek rosi,

je praprot visoko pognala,
prerasla nekdanje poti.

Nekoč so ljudje še verjeli,
da praprot ob kresu vzcveti,
kdor praprotni cvet bi utrgal,
osrečil bi z njim vse ljudi.

So mnogi ljudje ga iskali,
a našel ga ni še nihče,
nihče več v ta cvet ne verjame –
mogoče pa vendarle je.

Mogoče vzcvete v tvojem srcu,
morda že od nekdaj je tam?

Glej, kresna se noč približuje,
a najti ga moraš ti sam.

Ob glasbeni spremljavi so godovniku zapeli prav vsi nastopajoči in skupaj povabili še na kres.

Oj Ive, hodi k nam na kres!
Snoči si nam obečal,
Da boš z nami kresoval;

Večer, ko se je dež umaknil in so v zraku zasvetile prve kresničke so popestrili gosti. Na tem mestu se članice društva kmečkih žena še enkrat zahvaljujemo gostom, ki so nam pomagali s svojim nastopom pripraviti lep večer. Zapeli so Navratilovi pevci, oktet Vitis, Ivanjščice in Nina Šalamon. Zaplesala nam je otroška folklorna skupina.

Vemo, da ste uživali tudi obiskovalci, saj ste nam to pokazali z aplavzom, prostovoljnimi prispevki in vašimi pohvalnimi odzivi.

Hvala vsem še enkrat.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj