Na vsebino

Koronavirus: v Sloveniji štiri nove smrtne žrtve

Novi koronavirus je v Sloveniji zahteval še štiri smrtne žrtve. Skupno število mrtvih se je tako povzpelo na 20. V Sloveniji je bilo v četrtek z novim koronavirusom okuženih 934 ljudi, kar je 37 več kot v sredo. Število bolnikov, ki so hospitalizirani, je s 119 upadlo na 112. Število okužb še vedno narašča v domovih za starostnike. V ljutomerskem domu starejših občanov se je število potrjenih okužb povečalo za osem, skupno pa so potrdili že 41 okužb.

Vlada je prek Twitterja sporočila, da je novi koronavirus v Sloveniji zahteval še štiri smrtne žrtve. V četrtek so pri nas potrdili 934 okužb, kar je 37 več kot dan pred tem. Število hospitaliziranih se je s 119 zmanjšalo na 112. Na intenzivni negi je 30 okuženih, iz bolnišnic pa je bilo v četrtek odpuščenih pet bolnikov, ki so zboleli za covid-19.

Vladni govorec Jelko Kacin je na začetku današnje novinarske konference spomnil, da je število okužb z novim koronavirusom po svetu preseglo milijon. "Število okužb se je v zadnjem tednu podvojilo, hitrost pa narašča. V Sloveniji hitrost virusa sicer narašča nekoliko počasneje kot na globalni ravni," je povedal Kacin. Slovenija je po njegovih besedah sprejela zelo odločne ukrepe, da zmanjša hitrost širjenja okužbe: "Ne moremo si privoščiti, da bi šli po poti Italije, Španije ali ZDA. Zaenkrat nam to uspeva."

Vlada preučuje, katere gospodarske dejavnosti spet okrepiti

Kacin je poudaril, da se vedno več držav odloča za obveznost nošenja mask v zaprtih javnih prostorih: "Ne moremo si privoščiti, da bi v Sloveniji storili enako napako kot nekatere druge države, ki so se za ukrepe odločile prepozno." Po njegovih besedah se mora življenje čim prej vrniti v ustaljene tirnice. "Ocena učinkovitosti obstoječih in morebitnih novih ukrepov ves čas poteka. Ključni cilj je, da bodo ukrepi čim bolj življenjski in uresničljivi v praksi," je poudaril vladni govorec.

V luči ponovnega odprtja vrtnarij in cvetličarn je Kacin dejal, da vlada intenzivno preučuje, katere gospodarske dejavnosti bi lahko spet okrepili in kako bi ponovno zagnali gospodarstvo. "Če želimo zagnati proizvodnjo, moramo zagotoviti dovolj zaščitnih sredstev," je dejal Kacin. Trendi širjenja okužbe pri nas v zadnjih dneh kažejo, da hodimo po meji epidemije, po tisti črti, ko se lahko zadeve obrnejo bodisi v eksponentno rast bodisi v zmanjševanje števila okužb, je pojasnil Kacin.

Vlada se ni odrekla nameri, da na mejo pošlje Slovensko vojsko

Vlada se po njegovih besedah ob tem ni odrekla nameri, da na slovensko-hrvaško mejo pošlje Slovensko vojsko s policijskimi pooblastili: "To ne morejo biti slamnati vojaki, to morajo biti vojaki s policijskimi pooblastili. Vlada bo pri tem vztrajala. Nimamo dovolj sil, moramo gospodariti z vsemi viri, ki jih imamo na voljo." Kot je dejal, bodo na policiji ob koncu tedna nekaj sil z meje premestili v notranjost države, da bi policisti preprečili oziroma nadzirali kršitve omejitev gibanja med občinami.

Kacin je med drugim povedal, da se v Slovenijo danes vrača velika skupina Slovencev iz Velike Britanije. Gre za 148 potnikov iz Združenega kraljestva, letalo naj bi na Brniku pristalo nekaj minut pred 18. uro. Vsi potniki bodo pregledani, vsi potniki bodo ob vkrcanju na letalo zaščiteni in na podlagi ocene zdravstvenega stanja se bo po pristanku presojalo, ali bodo morali v samoizolacijo ali v karanteno, je pojasnil vladni govorec.

Kacin: Ne vemo, ali je to zatišje ali zatišje pred viharjem

Kacin je na današnji novinarski konferenci komentiral tudi trenja med vlado, ministrstvom za zdravje in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ). Dnevnik je danes poročal, da je epidemiologinja Maja Sočan iz NIJZ izstopila iz strokovne skupine, ki svetuje vladi. Že pred tem je bil do nekaterih vladnih ukrepov omejevanja gibanja kritičen prvi mož NIJZ Ivan Eržen.

"Pričakujemo, da nam bodo ključna, razumljiva sporočila zagotovili predstavniki NIJZ in da se ne bo še naprej nadaljevala razprava, kdaj in kaj je predlagal NIJZ, pa se je potem pokazalo, da ukrep ni bil zadosten. Smo na meji, ne vemo, ali je to zatišje ali zatišje pred viharjem," je razmere opisal Kacin.

Število okuženih v Sloveniji in po regijah lahko spremljate TUKAJ.

Število okuženih po vsem svetu pa lahko spremljate na povezavi TUKAJ.

Vir: Siol.net

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj