Na vsebino

Končno zelena luč za obnovo »Ajdovega zrna« v Črnomlju

Ali če smo bolj natančni. V prvi fazi (julij 2017 – junij 2019) bo občina najprej uredila staro Skubicovo hišo, v kateri je bila nekoč gostilna in mesarija.

Za podlago pri načrtovanju in projektiranji obnove bodo služile fotografije iz časa Stare Jugoslavije (ena od teh je v fotogaleriji spodaj). Seveda se pri takšnih projektih ponavadi zatakne pri Zavodu za kulturno dediščino in pri pridobivanju oz. zagotavljanju sredstev.

No, na Občini Črnomelj zagotavljajo, da v tem projektu ne bo težav. V preteklem obdobju je imelo Ministrstvo za kulturo kot nosilec posebne prednostne usmeritve možnost črpanja sredstev iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Iz evropskih sredstev je financiralo projekte obnove in oživitve kulturnih spomenikov v lasti države in na podlagi javnih razpisov omogočalo pridobitev sredstev za obnovo in oživitev kulturnih spomenikov v lasti občin. Do subvencij niso bili upravičeni lastniki kulturnih spomenikov, ki so fizične osebe. Infrastrukturni projekti, ki so tudi vključevali objekte in območja kulturne dediščine so bili financirani iz Kohezijskega sklada, pomembni projekti varstva dediščine za lokalne skupnosti so bili financirani predvsem iz projektov teritorialnega sodelovanja, zlasti čezmejnega. Občine so lahko iz tega sklada kandidirale na poseben ukrep, ki je vseboval tudi dediščinske vsebine. V okviru Finančnega mehanizma EGP 2017-2019 oziroma Norveškega finančnega mehanizma pa bodo financirani projekti za pravne osebe.

Občina torej zagotavlja, da bodo sredstva za obnovo na voljo, občani pa se verjetno sprašujemo, ali je današnja stavba (fotografija 2) sploh vredna tako velike investicije. V kolikor bo projekt »Gostilna Skubic« izpeljan v zadanih rokih, predvidevajo še trajno odstranitev vseh ostalih objektov okrog le tega in vzpostavitev zelenih površin z možnostjo parkiranja in obenem polnjenja električnih vozil (avtomobilov in koles) v »Zelenem Ajdovem zrnu«. Obenem z drugim delom projekta bo, do leta 2024, svojo uresničite dobila tudi v četrtek sprejeta Celostna prometna strategija občine Črnomelj, ki v prvi fazi predvideva ureditev Kolodvorske ulice v Črnomlju. S tem dokumentom bo imela Občina Črnomelj še večjo možnost črpanja evropskih sredstev, ki vse bolj spodbujajo razvoj, ki je prijazen okolju in s katerim bi sčasoma lahko zmanjšali podnebne spremembe.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj