Na vsebino

Koeficient razvitosti občin

Ministrstvo za finance je na podlagi desetih kazalcev izračunalo koeficient razvitosti občin.

Na ministrstvu pri izračunu koeficientov upoštevajo kazalnike razvitosti, ogroženosti in razvojnih možnosti občine. Ti kazalniki so stopnja registrirane brezposelnosti, število delovnih mest v občini, indeks staranja prebivalstva, število kulturnih spomenikov, poseljenost občine delež prebivalcev, ki imajo priključek na javno kanalizacijo in podobno.

Koeficient razvitosti je tudi merilo za sofinanciranje naložb občin iz državnega proračuna. To pomeni, da bolj kot je občina razvita, manjši delež finančnih sredstev bo občini namenila država.

Najbolj razvita je občina Trzin, katere koeficient razvitosti znaša 1,35. Sledijo Komenda, Domžale, Cerklje na Gorenjskem, Horjul, Novo mesto, Mengeš, Šenčur, Žiri in Grosuplje. Najmanj razvite občine v Sloveniji pa so občine Solčava, Grad, Kobilje, Kostel, Kuzma, Rogašovci, Gornji Petrovci, Osilnica, Šalovci in na zadnjem mestu Hodoš.

In kje so belokranjske občine?

Na lestvici razvitosti v Beli krajini je najvišje občina Metlika, ki je s povprečjem razvitosti na 117. mestu. Semič je s koeficientom 0,91 na 170. mestu, največja belokranjska občina Črnomelj pa s koeficientom 0,88 na 178. mestu. V držai imamo 212 občin.

Tabelo z vsemi občinami najdete v prilogi spodaj.

Priponke

Vir: Gov.si

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj