Na vsebino

Ko pride Peter Črnič v Leskovac, o tem pišejo časopisi

Horacio Espinoza, ki živi in dela v Barceloni in Peter Črnič sta prijatelja že vrsto let. Tudi uživata v podobnih stvareh: potovanjih, dobri hrani in glasbi. V Leskovac sta prišla zaradi Toma Zdravkoviča, žara in odlične žive glasbe.

Na pozen zajtrk v restavraciji "Bell" sta prišla po včerajšnji super zabavi in le po nekaj urah spanca. Z nasmehom na obrazu in neskritim presenečenjem sta pristala na pogovor z novinarkama portala Dnevnik, dnevni list juga, ki sta gostoma najprej postavili običajno vprašanje: "Business or pleasure?"

- V Leskovac nisva prišla poslovno, čeprav sva oba s Srbijo povezana tudi v tej smeri. Želela sva se fotografirati ob spomeniku Tomu Zdravkoviču, še posebej jaz, razloga za to pa ni potrebno posebej navajati. Druga želja je bila ta, da poskusiva slavni leskovački žar in tretji - dobra glasba. Prepričala sva se, da so to zares tiste prave blagovne znamke tega mesta. Uživala sva s prijatelji, ki jih imava v Leskovcu kar nekaj, je v razumljivi srbščini povedal Peter Črnič, strokovnjak za svetovanje v hotelirstvu.

Novinarki sta tudi izvedeli, da je bil za zabavo zanimive mednarodne družbe zadolžen dobri stari Zlopi, zato se ne čudita, da bosta "tujca" od tukaj odnesla odlične spomine.

Horacio Espinoza, rojen v Guadalajari v Meksiku, že 16 let živi in dela v Barceloni. Kot profesor urbane antropologije dela na državni Univerzi v Kataloniji. Velikokrat Srbijo primerja s svojo domovino:

- Podobnosti so v hrani, miselnosti, načinu življenja, glasbi na vsakem koraku. Ko to primerjam s Španijo moram povedati, da je primerjava dokaj drugačna. Za srbsko zgodovino in politiko sem se zainteresiral že zdavnaj, še ko je bila del Jugoslavije. Za raziskovalne potrebe sem nekajkrat obiskal Beograd, oz. Novi Beograd. Spoznaval sem se z arhitekturo, načinom gradnje, konstrukcijo objektov, še posebej s perspektive varnosti in vzdržljivosti. Delam samostojno, zato je jezik velikokrat ovira, sem se pa ob predhodnih obiskih naučil nekaj besed, ki odpirajo vsa vrata: naprimer "Živeli" ... ha,ha,ha.

Meksikanec in Slovenec sta bila na podiplomskem študiju sostanovalca in takrat se je pričelo tudi njuno prijateljstvo. Skupaj potujeta kadarkoli jima delo to dovoljuje z željo, da spoznata čimveč ljudi, kultur in običajev držav katere obiščeta.

- Srbija ima nekaj kar redko najdete v Evropi. Na vsakem koraku lahko slišite živo glasbo, ki privlači ljudi. Nekaj podobnega ima samo Irska. V Sloveniji je to skoraj nemogoče, saj potrebujejo restavracije in klubi kup papirjev, da bi dobili dovoljenje za živo glasbo. Zato tudi ni nenavadno, da vaša država ravno iz tega razloga pritegne veliko turistov iz celega sveta. Med drugim je to resen turistični potencial in vidim, da ga Srbija s pridom izkorišča, pravi Peter, medtem ko hitro spije še zadnji požirek kave, pripravljen, da s prijatelji preživi še en zanimiv dan v Leskovcu.

Vir: Dnevnik, dnevni list juga

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj