Na vsebino

Kamišibaj predstava

Odlična mojstra kamišibaja Breda in Darko Kočevar sta nam danes predstavila tri Župančičeve pesmi in zgodbico Miška in veter.

Njuna predstavitev je bila izviren spoj glasbe, petja in govorjene besede, zato je predstava požela navdušenje pri otrocih in vzgojiteljicah. Ob neposrednem in izvirnem prenosu zgodbe smo si spočili ušesa, oči in srce. Zahvaljujemo se izvajalcema za odlično predstavo in upamo, da se bomo še srečali v našem vrtcu.

Kamišibaj gledališče je pripovedovanje ob slikah na malem odru. Prihaja z Japonske, kjer kami pomeni papir, šibaj pa gledališče. Izvajalec stoji ob malem lesenem odru, na katerem v slikah teče zgodba, ki jo ta pripoveduje. Slike prikazujejo pomembne dogodke v zgodbi podobno kot pri stripu. Izvirnost in mojstrstvo risanja ter sugestivnost pripovedovanja potegneta gledalca globoko v vrtinec dogodkov. Kamišibaj pri nas tako med izvajalci kot med gledalci postaja vse bolj popularna izrazna forma, ki se s pridom uporablja v pedagogiki in terapiji, poseben izziv pa predstavlja umetnikom, slovenskim likovnim in gledališkim ustvarjalcem.

Za promocijo te pri nas vse bolj znane forme so pri nas posneli odlično oddajo Firbcolog.

Kamišibaj gledališče je projekt, ki ga je možno vpeljati v vsako splošnoizobraževalno ali šolsko ustanovo. Ima strokovno zaledje in umetniško, socialno, vzgojno ter izobraževalno vrednost.

CILJI:

– promoviranje kvalitetne literature skozi besedno in likovno umetnost,

– sodelovanje in povezanost med partnerji v lokalnem in širšem okolju,

– bogatenje življenja posameznikov vseh generacij in povezovanje v skupine,

– dvig bralne kulture,

– vseživljenjsko učenje.

Vir: Vrtec Metlika

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

35
44
59
611
71
84
94
13
14
21
27
28
    
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj