Na vsebino

Kamišibaj delavnica in kamišibaj večer za odrasle

Včeraj je Knjižnica Črnomelj v sodelovanju s KUD Zlata skledica organizirala triurno poglobljeno delavnico za likovno izdelavo kamišibaja, v nadaljevanju pa še kamišibaj večer za odrasle.
Delavnico sta vodila Jure Engelsberger, dipl. akad. oblikovalec vidnih sporočil in ilustrator, ki se z ilustriranjem kamišibaja (pripovednega gledališča ob slikah) ukvarja že od začetka, ko se je kamišibaj pojavil v Sloveniji in je avtor več kot dvanajstih kamišibajev. V letu 2015 je na 3. slovenskem festivalu kamišibaja v Piranu prejel nagrado ZLATI KAMIŠIBAJ za predstavo M. R. Rilke z naslovom Panter ter Jerca Cvetko, dipl. profesorica razrednega pouka, igralka in izvajalka kamišibaj gledališča, ki izvaja avtorski program v vrtcih, šolah, kulturnih domovih, knjižnicah, na festivalih in drugih kulturnih prireditvah. Za sabo ima več kot sto odigranih predstav.
Na delavnici je bilo 25 udeležencev predvsem iz vrst pedagoških in knjižničnih delavcev iz črnomaljske občine, prišli pa so tudi iz Metlike, Novega mesta, Brežic in Maribora. Jure in Jerca sta udeležence sistematično vodila po teoretičnem delu likovne izdelave kamišibaja, od razčlenitve zgodbe, do kadriranja, slike in končne podobe kamišibaja, nato pa je sledilo praktično delo. Delali smo vaje za likovno ogrevanje, vaje za koordinacijo oči in roke, nato pa smo se lotili skiciranja bistvenih trenutkov v pravljici bratov Grimm - Rdeči kapici ter kadriranja. Delavnica je bila zanimiva, poučna in zelo prijetna in je kar prehitro minila.
In že je sledil večer kamišibaja za odrasle. Prvi tak večer v Knjižnici Črnomelj in prvič v novem prostoru, v nekdanji jedilnici Dijaškega doma. V večeru se je zvrstilo šest predstav oz. zgodb:
Volk in lisica, rezijanska, v izvedbi Enje Grabrijan,
Okostnjakinja, eskimska, v izvedbi Jerce Cvetko in Jureta Engelsbergerja,
Kako so nastale gosli, ciganska, v izvedbi Tatjane Grabrijan in Enje Grabrijan,
Panter, M. R. Rilke, v izvedbi Jureta Engelsbergerja,
Kje je sonce, avtorska, v izvedbi Tatjane Grabrijan in
Vražja žganica, belokranjska, v izvedbi Brede Kočevar in Darka Kočevarja.

Večer je otvorila direktorica knjižnice Anja Panjan Trgovčič, povezoval pa ga je Darko Kočevar.
Številni odrasli obiskovalci večera so dokaz, da pravljice in zgodbe niso samo za otroke, ampak tudi za odrasle, saj nam prinašajo temeljne resnice in modrosti o življenju.

Vir: Knjižnica Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj