Na vsebino

Kako je s kadri v DSO Črnomelj in Metlika?

Na spletni strani Skupnosti socialnih zavodov Slovenije smo zasledili članek z naslovom Kadrovska kriza v domovih za starejše in posebnih zavodih se je v lanskem zahtevnem letu še poglobila. V članku med drugim piše, da so se domovi za starejše in posebni zavodi za odrasle v lanskem letu ob izzivih, ki jih je prinesla epidemija, soočali tudi z nadaljnjim poglabljanjem kadrovske krize zaradi odhajanja delavcev in številnih neuspešnih razpisov za zapolnitev prostih delovnih mest.

Ali je podobno tudi v obeh belokranjskih domovih starejših občanov smo povprašali obe direktorici.

Valerija Lekić Poljšak, direktorica Doma starejših občanov Črnomelj je na naše vprašanje odgovorila dokaj obširno:

»V DSO Črnomelj potrebo po številu in posameznih poklicnih skupinah predpisujejo standardi in normativi, ki veljajo za celotno področje v državi. V našem zavodu imamo število zaposlenih višje, kot to določajo normativi na področju izvajanja osnovne oskrbe, socialne oskrbe in zdravstvene nege tako, da o kadrovski podhranjenosti ne moremo govoriti. Res pa je, da domovi v nekaterih regijah Slovenije na ta problem opozarjajo že nekaj časa (Glej spletno stran Skupnosti socialnih zavodov). Navadno se s problematiko, ki se prične v osrednji Sloveniji, v večjih središčnih mestih, V Črnomlju srečamo v razmaku dveh let.

Splošna ocena: primanjkuje največ zdravstvenega kadra, predvsem bolničarjev in poklicev v kuhinji, kar velja tudi za Črnomelj. Bolničar je po mojem mnenju poklic, ki je postal »mrtev poklic«. To pa zaradi sistema izobraževanja, (možnost izobraževanja 3+2, je zdravstveni tehnik) težkega dela in prenizkega plačila, nenazadnje.

V DSO Črnomelj se zaenkrat na razpise za prosto delovno mesto prijavi dovolj kandidatov. V mesecu oktobru smo imeli razpis za 4 različna delovna mesta. Skupno smo prejeli 21 vlog, kar je seveda manj, kot pretekla leta, toda zaenkrat še dovolj za pokriti prosta delovna mesta ob odhodu naših zaposlenih. Si pa v našem domu za pokrivanje določenih nalog svoje procese »rešujemo« tudi s pomočjo dijakov in študentov v okviru rednega izobraževanja in seveda tudi z delom preko študentskega servisa.

Epidemija je razgalila vse anomalije, kar se tiče opravljanja storitev in skrbi za starejše in s tem tudi pomanjkanje kadrov za izvajanje teh storitev.

Kot družba bi morali narediti posamezne poklice in delovna mesta bolj privlačna, to pa na način izboljšanja delovnih pogojev (zaposleni v naši panogi delajo vse dni v letu, 24 ur na dan) z dvigom kadrovskih normativov, občutnim dvigom plač in olajšanju pogojev zaposlovanja delavcev iz drugih držav.«

Ivica Lozar, direktorica Doma starejših občanov Metlika nam je odgovorila tako:

»V DSO Metlika bi za zagotavljanje kakovostnega bivanja stanovalcev potrebovali veliko več zaposlenih, kot nam jih omogočajo obstoječi kadrovski standardi in normativi. Za covidom-19 zbolevajo tako stanovalci kot zaposleni, kar zahteva različno organizacijo dela ter prinaša večji pritisk za tiste, ki ostanejo na delovnem mestu in nadomeščajo manjkajoče sodelavce.

V domu si trenutno pomagamo z javnimi delavci, ki pa imajo zaradi svojega zdravja številne omejitve pri delu. Na Zavodu RS za zaposlovanje imamo stalno objavljene razpise za prosta delovna mesta. Trenutno imamo največji problem z iskanjem fizioterapevta.

Prva, osnovna stvar, da bi zaposlene zadržali v poklicu, je dvig plač. Če bi se povišale plače, menim, da bi imeli zaposleni večji interes ostati v domu in izvajati svoj poklic in ne bi bežali iz poklica in se zaposlovali v drugih panogah.«

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj