Na vsebino

Kaj prinaša nov prometni režim ob reki Kolpi?

Črnomaljski občinski svetniki so na včerajšnji peti redni seji poleg povišanja cen programov vrtcev, med drugim sprejeli tudi nov odlok o prometnem režimu ob reki Kolpi. Ta zagotavlja ureditev začasnih parkirišč na lokacijah, ki so usklajene z veljavnim prostorskim načrtom občine. Po novem odlok ne omejuje dostopa lastnikom do njihovih parcel, v času javnih prireditev pa je ob pridobljenem soglasju upravnega organa, dovoljen tudi dodatni parkirni režim. S tem so po besedah črnomaljskega župana Andreja Kavška, občanom zagotovili enakopraven položaj s prebivalci sosednjih obkolpskih občin Metlika in Kočevje.

Lastniki parcel ob reki Kolpi, turistični ponudniki in krajevne skupnosti so že v času lanske poletne turistične sezone na Občino Črnomelj naslovili številne pozive k takojšnji spremembi odloka o režimu na območju ob reki Kolpi. Poleg pritožb lastnikov, ki jim je bil onemogočen dostop do nepremičnin, je spremembo odloka narekovalo tudi mnenje ministrstva za infrastrukturo glede vožnje z motornimi vozili na območju ob reki. Občina je tako pripravila nov predlog odloka, usklajenega s predpisi, ki urejajo ohranjanje narave in določbami glede cest ter varnosti cestnega prometa.

Odlok po novem ne vključuje določb, ki se nanašajo na vožnjo, ustavljanje in parkiranje vozil na motorni pogon v naravnem okolju, saj je to področje v celoti urejeno z zakonom o ohranjanju narave, izven naravnega okolja pa z veljavnimi cestno prometnimi predpisi. Iz odloka so izvzete tudi določbe, ki se v starem odloku v praksi niso uporabljale, ohranili so le področje prometnega režima oziroma uporabo začasnih parkirišč v času poletne turistične sezone. Tako je denimo kampiranje urejeno s posebnim odlokom o taborjenju na območju občine Črnomelj. Nova odločba zagotavlja ureditev začasnih parkirišč tudi na območjih, kjer v primeru razveljavitve odloka, ureditev začasnih parkirišč ne bi bila možna. Gre za lokacije v Gribljah, Žuničih, Sečjem selu, Učakovcih, Kotu pri Damlju in Gorenjih Radencih.

Parkirišča, ki se nahajajo znotraj območja, ki ga ureja novi odlok, se lahko uredijo kot stalna javna parkirišča v skladu z veljavnim zakonom o graditvi objektov ali kot začasna parkirišča, ki se urejajo za čas turistične sezone in v skladu z določili prostorskih aktov Občine Črnomelj ter odlokom o prometnem režimu na območju ob reki Kolpi.

Začasna parkirišča se lahko na vlogo zainteresiranega lastnika ali najemnika parcele uredijo na podlagi dovoljenja upravnega organa občine. Vlogo za izdajo dovoljenja za ureditev začasnega parkirišča mora zainteresirani vložiti pri občinskem upravnem organu najpozneje 30 dni pred urejanjem ali rabo le-tega za namene parkiranja oziroma zaustavljanja. Najemniki zemljišč si morajo pred urejanjem začasnega parkirišča oziroma pred njihovo uporabo pridobiti pisno soglasje lastnikov zemljišč.

Črnomaljski občinski svet bo do konca aprila na dopisni seji določil tudi najvišji znesek parkirnine za začasna parkirišča ob reki Kolpi.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
65
74
87
98
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj