Na vsebino

Jutri premik ure

Jutri bomo s poletnega prešli na zimski čas. Ob 3. uri bomo premaknili kazalce za eno uro nazaj. Čeprav smo se lani jeseni veselili, da bomo premik ure kmalu­ opustili, se je evropski projekt ustavil. Tako se pred letom 2021 ­verjetno ne bo zgodilo nič.

Premik ure oziroma poletni čas se je uveljavil z namenom večjega izkoriščanja dnevne svetlobe. Tako bi ljudje manj spali ko zunaj sije sonce. Ob uporabi premika ure oziroma prestavljanja časa med zimskih in poletnim časom se varčuje tudi na energiji, saj se dnevni delovni čas podjetij in ustanov prilagaja na večji izkoristek dnevne svetlobe ter posledično manjše porabe tako električne, kot toplotne energije.

Poletni čas pri nas se je začel uporabljati leta 1983. Danes ga uporablja večina držav sveta, vendar ne povsem usklajeno. Študije so pokazale veliko prednost uporabe poletnega časa in premika ure, a vendar obstajajo tudi argumenti, ki govorijo proti.

Avtomatsko posodobitev običajno opravijo vsi osebni računalniki in delovne postaje ter nekatere ročne ure in mobilni telefoni.

Vir: Točna ura

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj