Na vsebino

Jurjevanje v Beli krajini, 1981

Datum 18. Jurjevanja je odbor prireditve prestavil na sredino junija. Mirko Jelenič, podpredsednik odbora, je za Dolenjski list takrat dejal: »Jurjevanje je največji praznik naših pesmi in plesov. Vse več mladih v belokranjski noši pa je porok, da bodo Belokranjci še plesali.« In tako je tudi bilo 13. in 14. junija, ko je Črnomelj obiskalo preko 10 tisoč obiskovalcev iz vse Slovenije.

V soboto zvečer so kresnice iz Vinice in Adlešičev preko pesmi in plesov prikazale kresovanje in kresne šege. Nastopila sta še folklorna skupina Semiška ohcet in godec Jazo z igranjem na gudalo in orglice. Program so popestrili z belokranjskimi pregovori in reki.

V nedeljo so belokranjske plese in pesmi ter jurjevska obredja predstavile folklorne skupine iz Črnomlja, Metlike, Dragatuša, Bojancev, Starega trga ob Kolpi in Predgrada.
V goste je na Jurjevanje prišla hrvaška folklorna skupina KUD Lomničani iz Velike Gorice pri Zagrebu, ki je prikazala jurjevska in svatovska obredja iz Turopolja.

Vir: Blažič, Ana Marija: 50 Jurjevanj, 2013, str. 62

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

35
44
59
611
71
84
94
13
14
21
27
28
    
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj