Na vsebino

Jurjevanje v Beli krajini, 1970

20. in 21. junija 1970 je potekalo že 7. Jurjevanje. Kljub majhni reklami je to bila vedno dobro obiskana prireditev. Več tisoč glava množica radovednih in na stotine pripadnostno kostumiranih Belokranjcev je takrat preplavilo Črnomelj.

Ob prireditvenem prizorišču so bile postavljene stojnice iz brezovega lesa. Namesto vstopnine so to leto prodajali značke po 5 dinarjev, s katerimi je bil dovoljen vstop na prizorišče.

Nastopile so domače folklorne skupine, ki so zaplesale svoja kola, zapele obredne pesmi in predstavile svatbene šege in semiško ohcet.

To leto je prireditev gostila tudi tuje gostujoče folklorne skupine, in sicer iz avstrijskega mesta Wagna in hrvaški skupini iz Draganiča in Rečice.

Črnomaljke so na koncu kola zajele bogat plen, saj so v svoj krog ulovile 4 župane! Odkupiti sta se morala oba belokranjska predsednika in župana iz avstrijske občine Wagna in italijanske občine Ronchi.

Vir: Blažič, Ana Marija: 50 Jurjevanj, 2013, str. 35–36

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

45
510
611
71
84
95
14
21
27
28
    
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj