Na vsebino

Jožef Nemanič je prejel odlikovanje za življenjsko delo

Na letošnjem plenumu Gasilske zveze Slovenije, ki je potekal včeraj v Majšperku, je odlikovanje za življenjsko delo na področju gasilstva "Kipec gasilca" prejel Jožef Nemanič, dolgoletni predsednik Gasilske zveze Metlika.

Jože Nemanič se je rodil 26. novembra 1951. Že v otroških letih se je zapisal gasilstvu. Leta 1966 je vstopil v gasilske vrste PGD Dobravice. Po poroki se je preselil v Čurile in postal član PGD Rosalnice. Kot vsestranski gasilec je leta 1993 prevzel funkcijo predsednika GZ Metlika in bil njen predsednik polnih osemnajst let. V tem času je bil en mandat član Komisije za zgodovino požarnega varstva in član Predsedstva Gasilske zveze Slovenije. Pod njegovim vodstvom je GZ Metlika v samostojni Sloveniji dobila nov zagon.
Pri delovanju je vedno pokazal svoje organizacijske sposobnosti. Opravil je tečaj za gasilskega častnika in spodbujal izobraževanje gasilcev. Skrbel je za opremljanje društev. Velik poudarek je dajal delovanju mladine in članic. Čeprav je bil predsednik, ni nikoli zanemaril operativnega delovanja. Vodil je praznovanja ob 130- in 140-letnici gasilstva na Slovenskem v Metliki. Poseben pomen je dajal delovanju osrednjega gasilskega društva v občini Metlika, saj je prav PGD Metlika najstarejše društvo na Slovenskem.
Sodeloval je pri ustanavljanju Belokranjske regije, ki je povezala gasilce v Beli krajini. Skrbel je za uspešno sodelovanje s sosednjimi društvi iz Republike Hrvaške, za kar je prejel številna hrvaška priznanja.
Znanje in sposobnosti je posvetil gasilski organizaciji, zato gre Kipec gasilca v prave roke.

Vir: GZS

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj