Na vsebino

Jesenska akcija cepljenja lisic

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je danes pričela z jesensko akcijo cepljenja lisic proti steklini. Akcija bo trajala predvidoma do 20. novembra 2015.

Glavni namen akcije je varovanje ljudi pred to izredno nevarno boleznijo. S položenimi vabami nameravamo aktivno zaščititi populacijo lisic v slovenskih gozdovih, ki predstavlja rezervoar stekline, ter tako preprečiti širjenje bolezni.

Polaganje vab se bo izvajalo na celotnem ozemlju Republike Slovenije, z višine 300 m. Uporabljena bodo naslednja letališča: Letališče Jožeta Pučnika, Portorož, Murska Sobota in Novo mesto; po potrebi bodo vključena tudi letališča v Celju, Slovenj Gradcu in Divači.

POMEMBNO

· Ne dotikajte se nastavljenih vab za lisice! O tem poučite tudi otroke!

· Če najdete vabo na svojem dvorišču ali vrtu, jo primite z vrečko in odvrzite v najbližji grm ali v smeti.

· Če je prišla vsebina vabe v stik s sluznico ali svežo rano, to mesto dobro sperite in umijte z milom. Ker se vsak stik z vsebino vabe obravnava kot ugriz stekle živali, nemudoma obiščite najbližjo antirabično ambulanto. Telefonske številke z naslovi antirabičnih ambulant so priložene!

· Če vas ugrizne ali opraska potepuška ali divja žival, obiščite najbližjo antirabično ambulanto!

· Prepovedano je prosto gibanje psov na javnih mestih!

· Izogibajte se stikom s potepuškimi in divjimi živalmi!

Več o akciji lahko preberete na povezavi:

http://www.uvhvvr.gov.si/si/delovna_podrocja/zdravje_zivali/bolezni/steklina/akcija_cepljenja_2015/

Vir: RS Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj