Na vsebino

Januarja opazno več ilegalnih prehodov, zlasti Afganistancev

Policija je v prvem mesecu letos obravnavala že 693 nezakonitih prehodov državne meje, kar je več kot dvakrat višja številka v primerjavi z lanskim januarjem, ko jih je bilo 313. Daleč največ med njimi je bilo državljanov Afganistana, ki predstavljajo skoraj polovico vseh migrantov, kar je po mnenju policije glede na razmere v državi pričakovano.

Največji pritisk nelegalnih prečkanj meje tudi v začetku letošnjega leta beležijo na območju koprske policijske uprave, kjer so zabeležili kar polovico vseh primerov, opazna pa je bila rast števila še na območju novomeške policijske uprave, kjer so lani v tem času zabeležili 19 primerov, letos pa že 162. Na območju mariborske policijske uprave se je število ilegalnih prehodov z lanskih 70 letos že dvignilo na 125.

Veliko višje kot lani je bilo januarja tudi število obravnavanih izraženih namer podaje prošenj za mednarodno zaščito. Skupaj jih je bilo 534, kar je petkrat več kot lani, pri čemer gre za izrazito povečanje števila državljanov Afganistana v zadnjem obdobju.

Kot ugotavljajo na policiji, se je tako leto 2022 začelo z večjim številom od lanskega leta, kar lahko nakazuje na pričakovano večjo migrantsko problematiko v nadaljevanju leta. Ob tem dodajajo, da je glede na razmere v Afganistanu tudi razumljivo, da je največ ilegalnih prebežnikov iz omenjene države.

Število obravnavanih nezakonitih prehodov meje januarja 2022 in 2021 po policijskih upravah:

PU                     število prehodov
                       2022        2021
---------------------------------------
Koper                   328         190
Novo mesto              162          19
Maribor                 125          70
Murska Sobota            59          20
Celje                     5           7
Ljubljana                 3           5
Kranj                     1           2
Vir: STA

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj