Na vsebino

Izvir Lahinje

Lahinja je 34 km dolga reka, katera ima izvire iz več kraških izvirov na koncu zatrepne doline med vasmi Knežina, Belčji vrh in Mali Nerajec. V zgornjem toku reka Lahinja teče proti severu v precej ozki strugi z zelo nizkim padcem. Vse to posledično pomeni, da je reka zelo počasna. Lahinja je zelo popularna pri lokalnih ribičih.

V Dragatušu se ji pridruži Podturnščica in v Črnomlju Dobličica. Po združitvi s Podturnščico postane struga rekel Lahinje zelo ozka ter ponekod do 20 m globoka z veliki okljuki. V neposredni bližini enega okljuka stoji Grad Gradac. Od Črnomlja do Gradaca reka nima površinskih pritokov. V vasi Klošter se ji pridruži veliko hitrejša in obsežnejša reka Krupa. Po združitvi se reka obrne vzhodno in na Primostku se izlije v reko Kolpo. Lahinja je del porečja reke Save. Krajinski park Lahinja se razteza od Knežine do Pustega Gradca in v teh prvih 7 km se reka razteza skozi krajinski park.

Vir: Odkrijte Belo krajino
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj