Na vsebino

Izlet na Lisco

"Letošnja pomlad je pohitela in encijan že cvete," nam je povedal skrbnik koče na Lisci, kamor smo se člani DOB Slovenije, Skupina za samopomoč bolnikov z rakom Bele krajine, podali s prijatelji.

Res je moder kot nebo, prečudovit v šopastih cvetovih, prešerno bahav, kot poje pesem. Izlet po Posavju smo združili z ogledom bazilike Lurške Marije in gradu Rajhenburg, nekoč tudi ime današnje Brestanice. Zgodovino gradu in njegovo obnovo zgovorno prikažejo skozi film. Lepo obnovljen grad v svojih številnih prostorih prikaže več razstav; o pohištvu iz 18. in 19. stoletja, o menihih Trapistih, ki so tu nekoč živeli, o izgnancih v času 2. svetovne vojne ter predstavi najpomembnejša odličja športnika, domačina Primoža Kozmusa. Na poti domov smo spoznali še nekoliko odmaknjen kraj Jurklošter. Zgodovina kartuzije se prepleta s Celjskimi grofi in življenjem Veronike Deseniške, katere zgodba nas spremlja že od lanskega izleta po hrvaškem Zagorju.

Preživeli smo en čudovit dan. Na poti domov nas je spremljalo prešerno petje veselih članic vse od Gorjancev, Metlike, Primostka, Grma, Črnomlja in Semiča.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

14
24
35
44
59
610
71
84
94
13
14
21
27
28
    
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj