Na vsebino

Izjemen koncert metliških godbenikov

V okviru prireditev Pridi zvečer na grad je v soboto (izjemoma v športni dvorani) potekal poletni koncert Mestne godbe Metlika pod vodstvom dirigenta Gregorja Zagorca.

Mestna godba Metlika deluje neprekinjeno že od leta 1850 in trenutno šteje 45 godbenikov in godbenic. S svojim delovanjem bogati zakladnico mestne kulturne dediščine in glasbeno popestri marsikateri lokalni dogodek v metliški občini in zunaj nje. V zadnjih desetletjih ji ob strani stoji tudi občina Metlika, ki se trudi omogočati pogoje za nadaljnji razvoj godbe. A godba se vseeno sooča s številnimi izzivi, ki bodo velik problem v prihodnosti, v kolikor ne pride do ukrepanj s strani pristojnih. Eden od večjih izzivov je pomanjkanje priliva mladih glasbenikov, ki igrajo raznovrstna trobila in tolkala, drug pa osiromašena sredstva za nabavo novih inštrumentov, ki poleg trdega dela omogočajo kvalitetno izvedbo repertoarja. Morda na tem mestu velja tudi povabilo vsem mladim, ki jih veseli raziskovanje glasbe in učenje inštrumentov, da se vpišejo v glasbeno šolo in tako poskrbijo, da bo godba delovala še vsaj naslednjih 174 let.

Godbeniki so se predstavili s širokim in raznovrstnim izborom skladb iz novega repertoarja, ki so zbrane v dvorani popeljale v domišljijski svet, ki ga lahko pričara samo glasba.

V delu programa se je Mestni godbi Metlika pridružil za ta večer posebej zbran Združeni belokranjski mešani pevski zbor, ki so ga sestavljali pevke in pevci iz Vokalne skupine Lan, vokalne zasedbe Duma in zbora Belokranjski slavci.

Skupaj so izvedli pompozno skladbo Conquest of Paradise grškega glasbenika Vangelisa, za katero je priredbo napisal Gregor Zagorc. Gre za izjemno prepoznavno skladbo iz istoimenskega filma, besedilo pa je napisano v psevdo-latinščini.Tudi zadnjo skladbo koncerta, Carmino Burano - najznamenitejšo scensko kantato nemškega skladatelja Carla Orffa, so godbeniki odigrali z Združenim belokranjskim mešanim pevskim zborom.

Vir: Mestna godba Metlika
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj