Na vsebino

Iz zavetja skritih gozdov do belih brez in naprej

Ste vedeli, da se je v zavetju skritih kočevskih gozdov med 2. svetovno vojno v partizanskih bolnicah rodilo 54 otrok? To in še mnoga druga zanimiva dejstva je na včerajšnjem predavanju o zgodovini razvoja in delovanja partizanskih bolnic na območju Kočevskega roga in Bele krajine, ki jih je med 2. svetovno vojno organiziralo slovensko odporniško (partizansko) gibanje, osvetlil zgodovinar Blaž Štangelj iz Inštituta za novejšo zgodovino.

Predavanje z naslovom Iz zavetja skritih gozdov do belih brez in naprej, ki je potekalo v prostorih metliškega gradu, je osvetlilo skrite in evakuacijske partizanske bolnice, kjer so v težkih in pogosto improviziranih razmerah uspešno oskrbeli in pozdravili ranjene ter bolne borce in borke, pa tudi nosečnice in civiliste. Izpostavljene so bile tudi podobnosti in razlike med bolnicami ter predstavljena vloga zaveznikov pri teh dejanjih človečnosti.

»Pred zgodovino moramo vedno stati z velikim spoštovanjem. Je in bo učiteljica življenja. V njej so namreč ljudje in dogodki, ki so jih ustvarjali. Vanjo lahko vstopamo samo z veliko z razsodnostjo in poskušamo realno razumeti njihov čas. In nikakor nam ne sme pasti na misel, da bi jo popravljali po svojem okusu ali po okusu časa,« je ob tem na družbenem omrežju zapisal Petrusbike.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj