Na vsebino

Hitro cesto na severu že gradijo, kaj pa na jugu?

Dars naj bi najprej začel graditi odsek od mejnega prehoda s Hrvaško okoli Metlike.
Dars naj bi najprej začel graditi odsek od mejnega prehoda s Hrvaško okoli Metlike.

Danes se s prvo lopato začenja gradnja tretje razvojne osi na Koroškem. Medtem ko se gradnja hitre ceste na severnem delu pomika naprej, je drugače na južnem delu. Kakšna je usoda 40 milijonov evrov, ki so bili predvideni za gradnjo hitre ceste okoli Novega mesta in kakšen je razvoj v Beli krajini, med drugim pišejo v današnjem Delu.

Ker Dars zaradi pritožb še ni pridobil gradbenega dovoljenja za okoli sto milijonov evrov vreden odsek okoli Novega mesta, je za ta del izgubljenih 40 milijonov evrov evropskih sredstev. Civilna iniciativa je bila namreč uspešna v tožbi na upravnem sodišču, na Darsu pa zdaj pravijo, da gradbeno dovoljenje za 5,5 kilometra dolgi odsek hitre ceste od priključka Novo mesto vzhod na dolenjski avtocesti do priključka Osredek od ministrstva za okolje in prostor pričakujejo v kratkem. Ta denar je bil razporejen za druge projekte, saj bi za črpanje denarja morali projekt zaključiti do leta 2023. Pri tem v Darsu za Delo dodajajo, da financiranje odseka okoli Novega mesta ni ogroženo. V Službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) pojasnjujejo, da so ta denar prerazporedili na druge projekte, ki so bolj pripravljeni. V Darsu so predlagali, da se prerazporedi na severni del tretje razvojen osi. Odsek okoli Novega mesta pa bo mogoče umestiti v novo finančno sedemletko 2021 – 2027, še dodajajo.

Priprava dokumentacije za belokranjski odsek

Od Osredka se tretja os nadaljuje v predor Gorjanci do Malin. SVRK je za drugi odsek tretje razvojne osi jug, na odseku od priključka Maline do mejnega prehoda Metlika ter do priključka Črnomelj jug, prejšnji teden odobril evropska sredstva za izdelavo dokumentacije. Projekt je vreden osem milijonov evrov, evropski sklad za regionalni razvoj bo prispeval 2,15 milijona evrov.

Celoten drugi odsek tretje razvojne osi jug je razdeljen na tri pododseke, in sicer osemkilometrski odsek od priključka Maline do priključka Metlika-sever, 2,5-kilometrski del od priključka Metlika-sever do mejnega prehoda Metlika in 20-kilometrski del od razcepa Gradnik do Črnomlja-jug.

Najprej gradnja odseka okoli Metlike

Časovni načrt in dinamika gradnje bosta po pojasnilih ministrstva za infrastrukturo preučena v študiji izvedbe projekta. V okviru evropskega sofinanciranja bodo za osem- in 2,5-kilometrski pododsek izdelali še geološko geomehanske raziskave in dokumentacijo za gradbeno dovoljenje ter za pododsek od Metlike-sever do mejnega prehoda Metlika tudi projekt za izvedbo. Dars bo najprej, predvidoma leta 2023, gradil odsek od mejnega prehoda s Hrvaško okoli Metlike. Ta odsek bo Metličane razbremenil poletne prometne gneče.

"Z namenom krepitve regionalnih razvojnih potencialov in ohranjanja delovnih mest se želi s projektom izdelave navedene projektne in investicijske dokumentacije pospešiti izvedbo predhodnih del, ki so nujna in obvezna podlaga za pričetek gradnje," so v sporočilu izpostavili na ministrstvu, potem ko je SVRK odločila o podpori projektu.

V nadaljevanju bodo z izgradnjo nove povezave zagotovili boljšo dostopnost do obstoječega vseevropskega prometnega omrežja TEN-T, so še poudarili iz dodali, da bo izboljšan tudi dostop ljudi ter razvoj gospodarstva v regiji. "Končna investicija v ta projekt ima tudi zelo velik pomen za razvoj regije, tako z demografskega kot tudi gospodarskega in okoljskega vidika," so sklenili.

Vir: Delo, STA

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj