Na vsebino

Glasbena pravljica

Glasbene pravljice imajo posebno vzgojno moč. Številni strokovnjaki poudarjajo, da glasba vnaša v življenje otrok radost in toplino ter pomembno vpliva na njihov duševni in telesni razvoj. Današnja živahna in dinamična predstava je vzbudila pozornost otrok in jim privabila veselje na obraze.

V glasbeni pravljici sta Lana in Žana prevzeli različne vloge, s katerimi sta prikazali like iz živalskega sveta in okolice.

V predšolskem obdobju se domišljija otrok hitro razvija. Ob pravljicah se otroci lahko poistovetijo z različnimi živimi bitji. Glasba pa poskrbi raznolikost, zbuja radovednost in veselo razpoloženje.

Lana ina Žana sta znane otroške pesmice spretno vključili v pripoved. Antonija pa je poskrbela, da je bilo pripovedovanje popestreno še z glasbo zvočne ilustrativne narave. Dogajanje je namreč spremljala še z različnimi ritmičnimi glasbili. Preprosta in razumljiva zgodba je vsebovala veliko ponavljajočih se situacij. Izvajalki sta za vse živali, ki so nastopile v zgodbici, oblekli kostum in odpeli pesem. Otrokom je bila glasbena pravljica zelo všeč, saj so potek pozorno spremljali in nekateri so odličnima izvajalkama ob zaključku tudi veselo zaploskali.

ALI VESTE?

Ko poslušanje glasbe povežemo s pripovedovanjem pravljic, se srečamo z glasbeno pravljico. Gre za posebno vrsto pravljice, ki, poleg tega, da se otrok ob njej nauči peti pesem, vključuje še prvine literarne zvrsti. Pripoved vsebuje glasbo, ritem, ponavljanje besed in zvočnost jezika. Namenjena je predvsem veselju nad drobnimi dogodki in petju pesmic, ki kot rdeča nit povezujejo besedilo med seboj. Pesem se lahko večkrat ponovi, na koncu pa je tudi zapisana z notami (Saksida, 1998).

Vir: Vrtec Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj