Na vsebino

Franjo Lovšin iz Vinice v vodstvu Belokranjske gasilske zveze

Franjo Lovšin
Franjo Lovšin

Na današnji dan pred stodesetimi leti, 13. oktobra 1912, so se na ustanovnem zboru v Črnomlju zbrali zastopniki belokranjskih gasilskih društev iz Črnomlja, Doblič , Dragatuša, Gradaca, Metlike, Semiča in Vinice ter soglasno ustanovili Okrajno gasilsko župo, ki se poimenuje Belokranjska gasilska zveza. Izvolili so tudi njeno vodstvo v katerem je bil tudi odbornik Franjo Lovšin iz Vinice.

Ribničan Franjo Lovšin je kot mlad učitelj prišel v Vinico, kjer je bil imenovan za šolskega upravitelja. L. 1890 je v Vinici ustanovil Narodno čitalnico, l. 1895 podružnico Kmetijske družbe in Posojilnico, l. 1898 Gasilsko društvo in l. 1912 Telovadno društvo Sokol. Veliko je potoval po okoliških vaseh in zbiral etnološko gradivo (stare noše, vezenine, si zapisoval šege in navade…). Njegovo literarno delo obsega mladinske pesmi, ki so izhajale v Vrtcu, Zvončku in Ljubljanskem zvonu. L. 1928 je izdal otroške pesmi Veseli pastirčki. Za razne šolske priložnosti je napisal več dramskih prizorov. L. 1930 je napisal spevoigro Desetnik in sirotica. Strokovne članke in podliste je objavljal tudi v Učiteljskem tovarišu.

Povezan pa je tudi z Otonom Župančičem. Slednji ga je spodbujal k literarnemu ustvarjanju in bil njegov mentor. Pa še na en način je Lovšin povezan s pesnikom. Rojstna hiša Otona Župančiča na hišni številki 5 je pogorela kar dvakrat – prvič leta1874 nakar so hišo obnovili in leta 1888 ko je pogorela do temeljev. Leto pred drugim požarom je hišo na dražbi od Otonovega deda kupil Janko Šimunovič, mož Otonove sestre Marije. Zakonca sta bila brez otrok in sta posvojila sorodnico Faniko Mihelič. Prav s Faniko pa se je poročil Franjo Lovšin. Fanika je za doto od Šimunovičev dobila pogorišče in nekaj gradbenega materiala. Zakonca sta ob pomoči Šimunovičev in s pomočjo kredita zgradila hišo, ki stoji še danes (in NI rojstna hiša Otona Župančiča).

Vir: Črnomelj fčasih, Obrazi slovenskih pokrajin, Evgen Lovšin: Rod in mladost Otona Župančiča, 1975
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj