Na vsebino

Evropa in Evropejci 1950 – 2020

Kulturni center Semič in Arhiv Republike Slovenije sta v petek v semiškem Kulturnem centru postavila razstavo “Evropa in Evropejci 1950 – 2020” – 70 let Schumannove deklaracije.

Razstavo, ki je zelo primerna v času slovenskega predsedovanja Evropski uniji, je pripravil Zgodovinski arhiv EU v Firencah, govori pa o začetkih in nadaljni zgodovini EU. Razstava je prevedena v slovenski jezik, spremljajo jo katalog (brošura) in letaki.

Vsebinsko je razstava zelo raznolika, od vzpostavitve svetovnega miru po 2. svet. vojni, do vloge delavcev, žensk in mladih, do Listine o temeljnih pravicah EU, Rimski pogodbi ter raznih izjav nekaterih ključnih osebnosti in tvorcev Evropske unije. Na enem izmed panojev so predstavljeni tudi projekti, ki jih je Občina Semič izvedla z evropskimi sredstvi vse od leta 2002 do danes.

Razstava je bila prvič odprta v Državnem zboru, v povezavi z obeležitvijo Dneva Evrope 9. maja ob sodelovanju Arhiva Republike Slovenije.

V kulturnem programu, ki ga je vodil Dino Subašić, so obiskovalci lahko prisluhnili mladim, kako vidijo življenje danes in jutri. Tudi županja Polona Kambič se je spomnila začetkov Evropske unije in doslej prehojeno pot. Vse skupaj pa sta z glasbeno pravljico nadgradila Tina in Aljoša Vrščaj.

Razstava je ogled do 19. septembra.

Vir: KC - TIC Semič

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj