Na vsebino

Erasmus+ LUNNI srečanje na Madeiri

V okviru mednarodnega projekta Erasmus+ LUNNI smo se dijaki Anej Babič (1. aG), Tadeja Hudelja in Zala Štravs (2. aG) ter Gal Stopar (3. aG) s profesoricama Alexandro Kočevar in Marto Strmec udeležili projektnega srečanja na Escola Basica com Pre-escolar Bartolomeu Perestrelo na portugalskem otoku Madeira. Srečanja so se poleg nas udeležili še dijaki in učitelji iz partnerskih šol iz Nemčije, Turčije in Italije.

V ponedeljek, 28. novembra, smo se po zajtrku odpravili na ogled tamkajšnje šole, kjer so nas sprejeli z njihovo tradicionalno glasbo in plesom, pri katerem smo sodelovali tudi mi. Po pogostitvi z njihovo tradicionalno hrano in po rekreaciji na igrišču smo imeli kosilo. Sledile so predstavitve vseh udeleženih šol. Po uspešno opravljenih nastopih smo se odpravili na ogled mesta Funchal. Ogledali smo si cerkev, značilne stavbe, turistične točke, barvito in bogato obloženo tržnico ter Ronaldov kip ob obali. Sledila je vrnitev v hotel. Večina nas je zavila tudi v bližnji nakupovalni center.

V torek smo skupaj z ostalimi udeleženci projekta LUNNI preživeli zelo pester dan na otoku Madeira. Takoj po zajtrku smo se z gondolo odpravili na višja področja otoka in si ogledali otok z drugačne perspektive in se kasneje sprehodili skozi tropski vrt Monte Palace. V vrtu smo lahko videli razstavo kipov iz Zimbabveja, pestro razstavo kristalov, seveda pa tudi drevesa in rastline najrazličnejših vrst ter prečudovite fontane in vodnjake. Potem smo se z avtobusom zapeljali do začetne točke kratkega pohoda, od koder smo se sprehodili do razgledne točke – Pice de Areeiro na 1818 metrih nadmorske višine. Sledilo je še nekaj postankov s prečudovitimi razgledi na mesto, Atlantski ocean … vsak zase je bil nepozaben. Po dolgem dnevu smo samo še povečerjali in tako se je zaključil še en nepozaben dan na Madeiri.

V sredo smo se odpravili na pohod po Levadah, to so umetni vodni kanali – akvadukti, ob katerih so speljane sprehajalne poti. Ime izvira iz portugalske besede levar, kar pomeni nositi. Ustavili smo se tudi na razgledni točki Miradouro Dos Balcones. Nato smo obiskali Miradouro do Guindaste. S klifa smo imeli prečudovit razgled na morje. V mestecu Santana smo si ogledali tradicionalne hiške, značilne za Madeiro. Po obilnem kosilu sta sledila še zadnja dva postanka, in sicer v Miradouro da Pedra Furada in Ponta de Sao Lourenco, kjer smo občudovali razgled na Mediteransko morje, ki obdaja otok večne pomladi.

V četrtek smo se po zajtrku odpravili do pristanišča, kjer smo se preoblekli v kopalke in si nadeli rešilne jopiče. Tako opremljeni smo se v parih ali posamezno usedli v kajake ter se naučili, kako z njimi upravljati. Pod nadzorom domačih učiteljev smo zaveslali skozi pristanišče. Po vrnitvi na obalo smo imeli priložnost tudi zaplavati. Kosili smo ob morju in se popoldan vkrcali na katamaran. Na skoraj triurni vožnji smo imeli priložnost videti delfine, kita ter Funchal in obalo okoli mesta iz drugega zornega kota.

Zadnji dan izmenjave smo ponovno sedli za šolske klopi in v skupinah ustvarili predstavitve. Po kratkem kulturnem programu in pogostitvi smo prejeli potrdila o udeležbi. Za zaključek je sledila skupna večerja s tipičnimi portugalskimi jedmi na žaru.

Sobota je bila namenjena povratku domov, a se je ta odvil rahlo drugače, kot smo načrtovali. Zaradi zamude letala iz Madeire smo na letališču Frankfurt zamudili let v Zagreb. Še eno noč smo torej preživeli v Frankfurtu ter se vrnili domov v nedeljo v popoldanskih urah.

Več fotografij najdete s klikom na vir spodaj.

Vir: Srednja šola Črnomelj
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj