Na vsebino

Energetske sanacije javnih objektov v lasti Občine Metlika

V avgustu 2018 je Občina Metlika skupaj s koncesionarjem Petrol d.d., Ljubljana ob podpori evropskih finančnih sredstev iz Kohezijskega sklada pričela energetsko obnavljati štiri javne objekte, in sicer knjižnico, športno dvorano, zdravstveni dom in občinsko stavbo.

Cilj projekta je zmanjšati porabo energije in posledično izboljšati delovne pogoje v stavbah. Energetsko varčevalni potencial je bil prepoznan predvsem v ovoju objektov, ogrevalnih sistemih in razsvetljavi. Tako bo energetska sanacija vključevala ukrepe toplotne izolacije zunanjih sten in podstrešij, vgradnjo energetsko varčnejšega stavbnega pohištva, sanacijo toplotnih postaj in zamenjavo potratne klasične razsvetljave z energetsko varčno razsvetljavo.

Z izvedbo projekta bo zagotovljen pogodbeni prihranek toplote do 50% obstoječe rabe toplote objektov in do 60 % obstoječe rabe električne energije objektov. Projekt je pomemben tudi z okoljskega vidika, saj bo zmanjšal emisije ogljikovega dioksida kar za 76 ton, kar pomeni skoraj toliko, kot ga na leto vsrka 4.000 dreves.

Občina se je po predhodni strokovni oceni odločila za izvedbo projekta preko javno-zasebnega partnerstva, kar pomeni, da v energetsko prenovo objektov sofinancira zasebni partner ( v našem primeru Petrol d.d. Ljubljana), ki lastni finančni vložek povrne preko prihrankov v naslednjih 15 letih. Tako bodo javne stavbe prenovljene z bistveno manjšo obremenitvijo občinskega proračuna. Celotno tveganje v zvezi z doseganjem pogodbeno dogovorjenih prihrankov za čas trajanja pogodbe prevzame zasebni partner.

Vzporedno z ukrepi energetske sanacije preko javno-zasebnega partnerstva bo občina v okviru te operacije izvedla še druge investicijske ukrepe na objektih knjižnice in športne dvorane, ki bodo zagotovili celovito sanacijo teh objektov.

Investicijska vrednost celotnega projekta energetske prenove, ki zajema javno-zasebno partnerstvo in javno-naročniški del, je cca. 1.120.000 EUR. Cca. 430.000 EUR je občina uspela pridobiti s strani Kohezijskega sklada Evropske unije in Ministrstva za infrastrukturo, cca. 420.000 EUR sofinancira zasebni partner Petrol d.d. in cca. 270.000 EUR je delež občine iz lastnega proračuna.

Podrobnejši pregled ukrepov po objektih:

Knjižnica Metlika:

Energetska sanacija, ki se trenutno izvaja na objektu knjižnice, je del sicer celovite prenove objekta s pripadajočimi zunanjimi ureditvami, ki se bo fazno nadaljevala v naslednjih letih.

V sklopu energetske sanacije knjižnice se bo v kletnih prostorih objekta uredila nova kotlovnica na lesno biomaso (peleti), pri čemer bo kotlovnica ogrevala tudi sosednjo stavbo kulturnega doma. V obeh objektih bodo vgrajeni novi termostatski ventili s hidravličnim uravnoteženjem. Ob sami energetski sanaciji bomo izvedli tudi statično sanacijo stavbe, ki zaradi starosti zasnove in materialov ne dosega današnjih standardov.

Objekt bo dobil z novim stavbnim pohištvom tudi novo podobo fasade. Obstoječa fasada objekta bo preoblikovana – znotraj obstoječih fasadnih odprtin se bo ustvaril nov fasadni raster različnih odprtin in obrob, ki bo asociiral na namembnost objekta (knjižnica, knjiga, različni format…). Sledila bo izvedba toplotne izolacije fasade. Na objektu bo prav tako toplotno izolirano podstrešje in vgrajena nova varčna razsvetljava.

Športna dvorana:

Prenovljeno bo prezračevanje z vgradnjo rekuperacije toplote. Vgrajena bo toplotna izolacija fasade in strešnega dela. Prav tako bomo zamenjali stavbno pohištvo, akustične obloge sten in stropa ter razsvetljavo v dvorani. Termostatski ventili s hidravličnim uravnoteženjem bodo zamenjani tako v osnovni šoli kot v športni dvorani.

Zdravstveni dom:

Zdravstveni dom je bil v preteklih letih že pretežno energetsko saniran, zato bo v tem projektu izvedena le prenova kotlovnice, kjer bo nov ogrevalni vir toplotna črpalka. Prav tako bodo zamenjani termostatski ventili po objektu.

Občinska stavba:

Upamo si trditi, da je zaradi starosti objekta mestna hiša tista, ki je najbolj potrebna energetske prenove. V sklopu tega projekta je predvidena celovita obnova ogrevalnega vira, vgradnja novega stavbnega pohištva in izolacija podstrešja. Vgrajena bo varčna razsvetljava in novi termostatski ventili.

Z izvedbo tega projekta bomo zaključili nekajletne obnove in energetske sanacije javnih objektov v občini Metlika. Poleg stavb smo v preteklih letih energetsko sanirali tudi javno razsvetljavo, prihranke pa investiramo v nove linije javne razsvetljave.

Vir: Občina Metlika
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj