Na vsebino

Električni Renault Twingo že v Črnomlju

Ja, prvi dan, ko je Matjaž iz Avtohiše Vrtin v Črnomlju registiriral čisto novega električnega Twinga, smo ga dobili na preizkus na Radio Odeon.

In prijetno nas je presenetil. Twingo namreč.

Udoben, prostoren, malce drugačen in pa predvsem poskočen (od 0 do 50km/h v 4,2 sekunde). To zadnje je seveda odlika vozil na električni pogon in "mali" Twingo se lahko kosa tudi z BMW-jevim i3-jem, ki pa stane občutno več. Res je, da tudi nudi nekoliko več, ampak, po moji (nestrokovni) oceni je za "nekoliko več" potrebno odšteti veliko več denarja.

In koliko stane ta reč? 18.090€ je polna cena, ko odbijete subvencijo v višini 3.600€ ga lahko odpeljete za 14.490 €. Obstaja tudi možnost financiranja preko EKO sklada z obrestno mero 1,3%.

Po novem več ni potrebno najeti baterije, katere najemnina je v preteklosti znašala minimalno 59€/mesec, od marca naprej bo tako veljalo tudi za večje vozilo Zoe. Baterija ima 8-letno garancijo. Zanj pri registraciji ni potrebno plačati letnega nadomestila za uporabo cest, kar je še ena od vzpodbud za nakup avtomobila na električni pogon.

"Pogonski sklop električnega Twinga sestavljata elektromotor R80 z močjo 60 kW (82 KM) in 160 Nm navora ter baterijski sklop zmogljivosti 22 kWh, kar mu omogoča doseg do 270 kilometrov mestne vožnje (WTLP City) oziroma do 190 kilometrov raznovrstne vožnje (mešani cikel WTLP). Z mesta do hitrosti 50 km/h pospeši v 4 sekundah, največja hitrost pa znaša 135 km/h", piše v uradnih podatkih.

Morda res v toplejšem vremenu in pa seveda v zmerni vožnji (testnega moraš pač pritisnit, da preveriš pospeške, končno hitrost ...), pa tudi avtomatska klima in ventilator sta bil prižgana ves čas. Torej, po eni noči polnjenja na domači vtičnici je baterija kazala 100%, razdalja do ponovne polnitve pa 130 km. Ampak, to je potem res držalo.

Litij-ionska baterija ima 8 modulov pod skupno napetostjo 400 V in na tehtnici pokaže 165 kilogramov, na navadni hišni vtičnici pa se polni 13 ur in pol. Pri boljši polnilnici z močjo 3,7 kW se polnjenje skrajša na 8 ur, na polnilnici z močjo 7,4 kWh se baterija polni 4 ure, od 0 do 80 odstotkov pa se lahko na hitrejši polnilnici z močjo 11 kW napolni v dobrih dveh urah, oziroma v dobri uri če je moč polnjenja 22 kW.

Prtljažni prostor zadaj je primeren za manjše nakupovanje (240 litrov), zadnja sedeža pa se delita v razmerju 1/2 - 1/2. Twingo ima ABS, BAS, ESP in ASR, avtoradio pa ima Hi-Fi ozvočenje z MP3 predvajalnikom, USB priključek, predpripravo za mobilni telefon, avtotelefon, potovalni računalnik in Bluetooth vmesnik. Ker smo razvajeni s kamero za vzvratno parkiranje je to edina stvar, ki smo jo pogrešali pri tem modelu.

Cena električnega Twinga brez upoštevanja subvencije je skoraj dvakratnik cene bencinskega (9.690 evrov). Z upoštevanjem subvencije pa je razlike samo še za 4.800 evrov, ki pa se pri prevoženih 15.000 kilometrih na leto (povprečje za slovenske avtomobile), povrne že po šestih letih.

Pri izračunu, da se po šestih letih vsi stroški bencinske in električne različice izenačijo, smo upoštevali današnjo ceno bencina, ki pa tako ugodna verjetno ne bo dolgo; medtem ko bo cena elektrike bolj stabilna. V prid električnemu Twingu gre tudi večja moč motorja za 17 konjev, manjša možnost okvar, enostavnejše upravljanje, bolj udobna vožnja, predvsem pa manjša izguba vrednosti avtomobila. Po desetih letih pa so vsi stroški lastništva pri električni različici manjši za okrog 3.000 evrov. Kdor ne dela 15.000 kilometrov na leto, pa izračuni kažejo, da se po desetih letih lastništva avtomobila izenačita pri vseh stroških že pri 9.000 km/leto. Ker pa bo imel rabljeni električni Twingo višjo ceno, ni dvoma, katera izbira je boljša.

Twingo ZE zelo navduši z lego na cesti, ki je zaradi nizkega težišča dolgo nevtralna; tudi v ovinkih se karoserija ne nagiba. Zelo pohvale vreden je zadnji pogon, ki je primernejši in bolj varen, saj kolesa pri speljevanju in v ovinku težje zdrsnejo, kar bi se zaradi velikega navora elektromotorja pogosteje dogajalo, če bi bil pogon spredaj. Na mokri cesti pa elektronika uspešno preprečuje zdrse pnevmatik. Vse je usklajeno in moč motorja ni prevelika, da bi nas ob sunkovitem pritisku na 'pedal za plin' spravljala v kočljive situacije.

Za varnost pešcev je model opremljen z zvočnim signalom, kjer voznik lahko izbira med tremi zvočnimi vzorci, glasnost pa se spreminja glede na hitrost avtomobila (izklop nad 30 km/h).

Kot sem povedal že velikokrat. Nisem avtomobilski strokovnjak, moje prvo merilo je ali mi je avto všeč od zunaj. Drugo merilo je notranjost, potem pride na vrsto "kako potegne" in koliko porabi. Jaz sem bil s testom zadovoljen, vam pa priporočam, da obiščete najbližji avtosalon in se o mojih besedah prepričate sami. Da ne bom potem jaz kriv, ker se niste odločili za elektriko ...

Vir: Renault, Avtohiša Vrtin

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj