Na vsebino

Edina jamska školjka na svetu domuje v Krupi

Školjka kongerija je edina znana prava jamska školjka na svetu. Živi ostanek terciarne favne. Ste vedeli, da praktično vse življenje preživi na enem mestu? Ponavadi je za malenkost daljša, kot je visoka. Zunanja površina je rjave barve.

Kongerije živijo pri stalni nizki temperaturi v strugi podzemskih tokov, kjer so pogosto v večjih skupinah, z bisusnimi nitmi pritrjene na kamnite stene. Podobno kot pri drugih školjkah sta spola ločena. Razmnožujejo se, ko je gladina podzemne vode nizka, da lažje pride do zunanje oploditve. Razvoj zarodka do ličinke poteka nekaj tednov. V tem času se lahko ličinka pasivno, z vodnim tokom, premakne na relativno daljše razdalje. Nato morajo razvite ličinke najti podlago, na katero se bodo pritrdile.

Hranijo se s filtriranjem drobnih organskih snovi iz podzemne vode. Življenjska doba Jalžićevih kongerij je ocenjena na 30 do 40 let. Uvrščena je na rdeči seznam ogroženih živalskih vrst kot redka vrsta. Izvir jamske školjke blizu izvira reke Krupe pri Semiču pa je do sedaj edino nahajališče kongerije v Sloveniji (na fotografiji).

Vir: Misterion

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj