Na vsebino

Dvojno praznovanje v Belokranjskem muzeju Metlika

Za Belokranjski muzej Metlika je bil včerajšnji Prešernov dan dvojni praznik. Hkrati so namreč častili bogastvo slovenske kulture in tudi njen novi dosežek, izdajo dolgo pričakovane monografije Metliške cehovske knjige. Knjigo, ki je dragocen pisni in dokumentarni pomnik slovenske kulture in zgodovine, so predstavili trije vrhunski raziskovalci: urednik monografije dr. Janez Weiss ter strokovna sodelavca dr. Alenka Jelovšek z Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša pri ZRC SAZU in dr. Boris Golec z Zgodovinskega inštituta Milka Kosa ZRC SAZU.

Slovenske vpise v snopiču rokopisov metliškega čevljarskega ceha je zgodovinar dr. Boris Golec v leta 2018 izdani monografiji o Metliki označil kot posebnost brez primere. V muzeju je od takrat tlela ideja, da je takšno rariteto treba predstaviti tako strokovni kot širši javnosti.

Predstavitev izdane monografije je bila tako sklepno dejanje tleče ideje in prispevek v mozaik slovenske kulture. Obiskovalci pa so imeli tudi edinstveno priložnost. V muzeju so namreč na ogled postavili originalno celoto - knjigo metliškega čevljarskega ceha in njen ovitek, ki se je skrival med drugimi dragocenimi listinami v muzejskem arhivu in ravno tako nosi zanimiv zapis.

Več o čevljarskem cehu v Metliki in njegovih posebnostih, si lahko pogledate TUKAJ, po svoj izvod Metliške cehovske knjige pa vabljeni v muzejsko trgovino.

Vir: Belokranjski muzej Metlika
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj