Na vsebino

Dvigi cen v gradbeništvu podirajo tudi občinske načrte

Na prenovo čaka tudi cesta skozi Vinji Vrh pri Semiču. Foto: Uroš Novina
Na prenovo čaka tudi cesta skozi Vinji Vrh pri Semiču. Foto: Uroš Novina

Pritiski na cene energentov, surovin in logističnih stroškov stiskajo tudi gradbeno panogo, saj se je na primer cena armaturnega jekla zvišala za več kot sto odstotkov, cena plina, ki ga uporabljajo v asfaltnih bazah, pa se je s 15 evrov za megavatno uro povzpela prek 200 evrov. V precepu in finančnih stiskah so posledično tudi investitorji, ki v teh časih gradijo nepremičnine.

To občutijo tudi v semiški občini, kjer so v letošnjem občinskem proračunu za preplastitev javnih poti v naseljih Vinji Vrh, Sodji Vrh in ulici Pri pošti predvideli dobrih 324 tisoč evrov. V postopku javnega naročila so za preplastitev omenjenih cest prejeli tri ponudbe. Najugodnejša je bila v višini dobrih 485 tisočakov, kar je skoraj 50 odstotkov nad ocenjeno vrednostjo. Ker so vse ponudbe krepko presegale zagotovljena proračunska sredstva so postopek javnega naročila zato na občini zaključili brez izbire izvajalca.

Poleg omenjenih javnih poti, so letos v proračunu predvideli tudi 192 tisoč evrov za ureditev vaškega središča Osojnik. V postopku javnega naročila sta prispeli dve ponudbi, najugodnejša je bila za 13 odstotkov nad ocenjeno vrednostjo naložbe. Tudi za izgradnjo sekundarnega vodovoda na Anzlovi Gori ter obnovo vodovoda v Zgornjih Gorenjcih in na Trati je prejeta ponudba s strani Komunale Črnomelj za dobrih osem odstotkov presegala ocenjeno vrednost.

Cene v gradbeništvu so se glede na preteklo leto občutno zvišale, največje zvišanje pa je ravno pri asfaltih. Tudi za že začete investicije, kot so ureditev dela regionalne ceste čez Podreber, rekonstrukcija pločnika Vajdova in izgradnja MBO CeroDBK, so izvajalci napovedali dvig cen. Kolikšen bo ta, še ni znano, pravijo na semiški občini, kjer zato menijo, da glede na cene asfalta trenutno ni smotrno izvajati naložb, kjer ta material predstavlja pretežni del stroškov investicije.

Občinski svetniki so tako na zadnji seji sprejeli sklep o prerazporeditvah sredstev v letošnjem občinskem proračunu. Ta omogoča, da lahko izvedejo nov postopek izbire izvajalcev del na omenjeni infrastrukturi. Glede na vse spremembe v investicijskem delu proračuna, v Semiču sicer predvidevajo, da bo še pred poletjem potrebno pripraviti tudi rebalans letošnjega proračuna.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj