Na vsebino

Destilarna Petriot z dvojnim zlatom na tekmovanju v Londonu

Mikrodestilarna Petriot, ustanovljena leta 2021, je na prestižnem tekmovanju World Gin Awards (WDA) v Londonu prejela dve zlati medalji in naziv državnega zmagovalca za gina Belin in Adriana. Oba gina sodita v serijo Slovensko Primorje.

The World Drinks Awards je globalno tekmovanje, kjer strokovnjaki izbirajo najboljše izdelke v vseh mednarodno priznanih slogih pijač. Organizira ga revija TheDrinksReport, najpomembnejši spletni vir za strokovnjake s področja žganih pijač. Z WDA nagrajujejo in promovirajo najboljše pijače na svetu med potrošniki in trgovci po celem svetu.

Vsaka serija ginov Petriot je poklon slovenski pokrajini, dediščini in tradiciji. Navdih za gin Belin so v destilarni Petriot našli v solnih kotičkih Primorske, kjer sonce in morje solinarjem že stoletja dajeta edinstveno piransko sol.

Glavna zelišča v ginu Belin so žajbelj, šetraj in citrusi. Za posebnost in slovensko noto je ginu dodan ščepec piranske soli, kar vanj vnaša edinstven navdih morja. S soljo je povezana tudi zgodba o imenu. Belin je namreč staroslovanski bog sonca, ki je solna polja obsijal s sončnimi žarki in prinesel obilje soli.

Belin je prvi slovenski gin delan po metodi bathtub. Od klasičnega gina se razlikuje v tem, da se pri bathtub ginu zelišča naknadno namakajo v destilatu. Zato je končni izdelek obarvan z naravno barvo zelišč. Belin je v Londonu prejel zlato nagrado v kategoriji nota zelišč (Signature Botanical).

V kategoriji ginov, ki spreminjajo barvo (Colour-Changing Gin) je slavila Adriana, gin modre barve, ki ob stiku s kislino (tonik) spremeni barvo. Gin Adriana je navdihnila legenda o nastanku Jadranskega morja in njegova modrina. Glavni zelišči, ki sta v ginu Adrijana poleg klasičnih brinovih jagod, koriandra in angelike, sta tudi rožmarin in materina dušica. Mineralno noto, ki so značilne za vse gine destilarne Petriot, pa daje morska alga.

Destilarna Petriot, destilarna avtentičnega slovenskega gina unikatnih okusov, katere vodilo je tujcem predstaviti slovenske pokrajine skozi tipične lokalne okuse, ki so vtkani v njihove izdelke. Njihova vizija je bila prepoznana na enem najprestižnejših tekmovanj v ginu, kjer sta dva izmed njihovih ginov sijala s svojo edinstvenostjo in kompleksnostjo okusov.

Leta 2022 je na istem tekmovanju slavil tudi njihov prvi gin, gin iz serije Bela krajina, Green George (Zeleni Jurij).

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj