Na vsebino

Delo: "V Metliki protestni shod proti begunskemu centru, prisoten tudi Šiško"

Podporo protestnikom je s svojo navzočnostjo izkazal tudi poveljnik Štajerske varde Andrej Šiško in napovedal pomoč pri morebitni ustanovitvi krajnske oziroma belokranjske varde.

Danes popoldne se je v središču Metlike začel protestni shod, ki ga organizirata civilna iniciativa (CI) proti begunskemu centru v Beli krajini in CI Metlika. Na prireditvenem prostoru se je zbralo nekaj sto ljudi, ki nosijo transparente.

Po izjavah predstavnice CI Maje Kocjan, vidne članice SDS in črnomaljske občinske svetnice, je Belokranjce zmotil zapis na uradnih spletnih straneh Urada vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov, ki je objavil več razpisov za postavitev sprejemno-registracijskega centra v jugovzhodni Sloveniji.

Metliški župan Darko Zevnik je za spletno Delo povedal, da je zgodba o begunskih centrih nastala zaradi urada za oskrbo in integracijo migrantov, ki je v skladu s kontingentnim načrtom objavil razpise za nabavo materiala in podizvajalcev za primer vnovičnega vala beguncev, kot smo mu bili priča pred dvema letoma. Takrat Slovenija ni bila pripravljena, breme so prevzele humanitarne organizacije in tudi občine. Kljub temu pa je naši državi takrat uspela zadevo obvladati in predvsem zaščititi svoje državljane. Danes smo na podoben scenarij bolje pripravljeni, žal pa Bela krajina kot obmejno območje nosi veliko breme teh ukrepov, pravi Zevnik, ki je prepričan, da begunskega centra v Beli krajini ne bo, ker ni primernih lokacij. Shoda se ni udeležil, ker ne želi spodbujati nestrpnosti in sovražnega govora.

Podporo protestnikom je s svojo navzočnostjo izkazal tudi poveljnik Štajerske varde Andrej Šiško in hkrati napovedal pomoč pri morebitni ustanovitvi krajnske oziroma belokranjske varde (garde), če ga bodo zaprosili za pomoč.

Vir: Delo

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj