Na vsebino

Delavnici v okviru TVU: Romska kultura in Napoleonov vojak

Vse življenje se učimo. To nam zagotovo sporoča tudi teden vseživljenjskega učenja. Letos poteka od 13. maja pa vse do 30. junija. Na naši šoli smo ga otvorili z uspešnim nastopom našega otroškega pevskega zbora in tamburaškega orkestra Carmen Cord.
Delavnice pa se nadaljujejo. V petek, 27. maja, sta na šoli potekali kar dve. Učenci 5. razredov so s pomočjo učiteljice Nataše Medvešek odkrivali romsko kulturo. Vsekakor jim je bilo najzabavnejše spoznavati romske besede. Naučili so se tudi šteti po romsko, spoznali so romske simbole – pobarvali so romsko zastavo in poslušali romsko himno. Z veseljem so učiteljici pomagali tudi Robi, Valentina in Adis, njim je romščina namreč materni jezik. Namen delavnice je bil zagotovo dosežen – naučili smo se, kako prav je, da spoštujemo ljudi, ki prihajajo iz drugih etničnih skupin.
Ob enih, prav tako v petek, pa sta učence podaljšanega bivanja (1., 2., 3, 4. skupino) razveselila gospa Gill in gospod Dennis Wraight. Gill in Dennis sta Britanca, ki že 10 let živita v Sloveniji, v Beli krajini.

Učencem sta predstavila Napoleonovega vojaka. Najbrž ni potrebno posebej poudarjati, kako navdušeni so bili učenci – nad opremo, obleko in pripomočki vojaka, nad njuno prijaznostjo, angleščino. Učiteljica Ajda je tu pa tam kakšno stvar prevedla, drugače pa so učenci kar dobro razumeli, kar sta jim hotela sporočiti. Bila sta zelo nazorna, s seboj sta imela pravo malo zakladnico stvari, ki so učence čisto pritegnile. Dennis jim je predstavil, kako so se vojaki kratkočasili – s posebno igrico, učenci pa so se preizkusili tudi v pisanju s peresom. Tudi vojaki so pisali svojim ženam pisma in jih na koncu zapečatili s pečatom. Skoraj prehitro je minila ura druženja, Gill in Dennis pa sta učencem obljubila, da prideta še na obisk, ko bodo v višjih razredih in jima bosta predstavila pomembne zgodovinske mejnike, ki so se zgodili v času Napoleona.

Vir: OŠ Belokranjskega odreda Semič

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj