Na vsebino

Delavnica navdiha

Tamara Pintarič, profesorica likovne pedagogike in študentka magistrskega programa Pomoč z umetnostjo, ki je zaposlena pri Mladinskemu centru BiT Črnomelj, je v sklopu projekta Delavnice navdiha, ki ga organizirajo v sodelovanju z Društvom za razvoj prostovoljnega dela Novo mesto, 1. decembra, ves dopoldan preživela na OŠ Belokranjskega odreda Semič. Skupaj z učenci osmih razredov je odkrivala nove plati ustvarjalnosti.

V dopoldnevu je prikazala, kako je lahko ustvarjanje čudovit pripomoček za raziskovanje, spoznavanje in izražanje vseh čustev, občutkov, misli, želj in sanj. Ustvarjanje nam pomaga, da bolje spoznamo sami sebe, se sprostimo, in po potrebi tudi predelamo težje situacije. Ustvarjanje je od nekdaj povezovalo, tako nas same s svojo notranjostjo, kakor tudi ljudi med seboj. To, da lahko ustvarjamo brez da bi se obremenjevali s tem, kako bo naš končni izdelek izgledal, nas še bolj poglobi v sam proces.

Preprosto, samo si kar si, in dovoliš ustvarjalnosti, da steče. Tamara spodbuja spontanost samoizražanja. Nastali izdelki se ne ocenjujejo in ne vrednotijo, poudarek je na sprejemanju vsega, kar nastane, oseba pa nato iz izdelka tvori zgodbo, interpretacijo, ki mu pomaga pri razumevanju samega sebe, svojih misli in sanj.

Tamara je pohvalila vse učence, ki so se udeležili njene delavnice, saj so izkazali zanimanje za teme, tudi tehnika se jim je zdela zanimiva. Ob vprašanjih kako se počutijo in kakšen se jim zdi proces, so bile najpogostejše besede umirjenost in sproščenost.

Na koncu so se še pozabavali z igrami, tako imenovanimi “energizerji” in so priljubljena oblika v oblikah neformalnega izobraževanja ob delu z mladimi. Tamara je ob koncu delavnice povedala, da je na naši šoli zelo uživala, počutila se zelo sprejeto in bi se z veseljem še kdaj vrnila.

Vir: OŠ Belokranjskega odreda Semič

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj