Na vsebino

Kako gasiti, ko zagorijo solarni paneli

V organizaciji Gasilske zveze Metlika in PGD Podzemelj je bila v nedeljo izvedena delavnica gašenja sončnih elektrarn. Sicer odlično pripravljena delavnica je potekala v dveh sklopih. Prvi, bolj predstavitveni in teoretični del, je potekal v dvorani PGD Podzemelj, temu pa je sledil zelo nazoren in realističen prikaz gašenja na posebej v ta namen pripravljeni sončni elektrarni.

V teoretičnem delu so se podrobneje seznanili z osnovami elektrotehnike, potrebne za razumevanje nevarnosti, s samo zgradbo ter načinom delovanja in priključitve sončnih elektrarn. V nadaljevanju tudi z nevarnosti, ki pretijo gasilcem pri posredovanju na objektih s sončno elektrarno in gasilsko taktičnimi pristopiti h gašenju takih objektov.

Za praktični prikaz je bila postavljena manjša sončna elektrarna. Izvedene so bile meritve napetosti v odvisnosti na izvedbo elektrarne, meritev napetosti v vodnem curku in pri poškodovanih panelih. Prikazano je bilo tudi, kako nastane električni oblok, ki je v velikokrat vzrok za nastanek požara na objektu s sončno elektrarno. Tekom demonstracije je elektrarna tudi nadzorovano zagorela, kjer je bilo v praksi pokazano, kako se z upoštevanjem predpisanih varnostnih razdalj, lahko varno gasi z vodo.

Da je tematika sončnih elektrarn in povezanih nevarnosti zelo aktualna, je pokazal tudi velik obisk in zanimanje slušateljev.

Vir: Gasilska zveza Metlika

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj