Na vsebino

Črnomelj po hitrosti potovanja z vlakom pri repu lestvice slovenskih mest

Železniška postaja Črnomelj.
Železniška postaja Črnomelj.

Greenpeace Slovenija je opozoril, da v Evropi in še posebno v Sloveniji že zadnjih 30 let zanemarjamo razvoj železniškega omrežja na račun investiranja v ceste. Slovenija je v letih 1995-2018 v ceste vložila 7,5 milijarde evrov, kar je štirikrat več od 1,9 milijarde evrov za železnice. V organizaciji so opozorili, da je zato jasno, zakaj železniški promet ni konkurenčen avtomobilom, kar ima hude posledice za okolje.

Da železnice na področju potniškega prometa za večino krajev Slovenije niso konkurenčne in zanesljive, pričajo tudi podatki. Iz Ljubljane se z avtomobilom do večine krajev namreč pride hitreje kot z najhitrejšim vlakom. Na spletnem portalu Reddit je uporabnik z vzdevkom Micek_52 pred časom objavil zanimiv graf, na katerem je primerjal hitrost vlakov in osebnih avtomobilov. Zbral je podatke za vsa slovenska mesta z železniško postajo in več kot 5000 prebivalci ter izračunal, kakšna bi morala biti minimalna hitrost z avtomobilom, da bi prišli od Ljubljane do izbranega kraja pred najhitrejšim vlakom.

Pri repu lestvice je Črnomelj, v katerega pridete pred vlakom, če se vozite z minimalno povprečno hitrostjo 42,38 kilometra na uro. Slabše od Črnomlja so se odrezala le še tri mesta: Velenje, Nova Gorica in Ravne na Koroškem. V slednje pridete pred vlakom, če se vozite s povprečno minimalno hitrostjo 26,56 kilometra na uro. Najboljšo povezavo imajo zasavske občine. Da do Zagorja ob Savi prehitite vlak, se morate z avtom peljati hitreje kot 93,53 kilometra na uro.

Vir: Dnevnik

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

35
44
59
610
71
84
94
13
14
21
27
28
    
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj