Na vsebino

Črnomelj fčasih (87)

Petra Madronič:

"Leta 1901 se je na Dalnjih Njivah rodil Peter Madronič. Poročil se je s Frančiško iz bližnjih Špeharjev, s katero je imel sina in dve hčeri. Postal je tesar, poznan daleč naokoli in tako ga je pot zanesla tudi na ono stran kanjona Kolpe. Večkrat se je odpravil na severinski grad postoriti to in ono. Takrat je bil grad v lasti velikega industrialca Vladimirja Arka.

Nekega dne ga je gospodarica pričakala s prav posebno nalogo. Arkova soproga, ki so jo vsi klicali Pippa, je imela na gradu svoje kegljišče in veliko težavo. Krogla se po tem, ko je podrla keglje, ni vrnila nazaj. Obtičala je tam nekje na sredini. Peter do takrat ni videl kaj dosti kegljišč. No, Peter do takrat za keglje verjetno še slišal ni. A bil je iznajdljiv. Steza, po kateri naj bi se krogla vračala, je bila narejena malomarno in bolj na hitro. Na novo je z obličem zoblal deske in stezi povečal naklon, tako da se krogla ni odbijala od stranice v stranico. Prišel je trenutek resnice. Pippa je zalučala kroglo, podrla keglje in krogla se je po stezi vrnila nazaj s tako hitrostjo, da je skoraj skočila ven. Tako je vsaj pripovedoval Peter. Pippa je bila tega neizmerno vesela in tistega večera je odprla najboljšo buteljko vina, ki da je bilo tako dobro, da Peter kaj takega še ni poizkusil. Glede na to, da je bil že Arkov oče veletrgovec z vinom, gre res verjeti, da je na gradu v Severinu hranil številne odlične buteljke. In tako je Peter razveselil edino hčer Ivana Tavčarja, Josipino Pippo Tavčar, poročeno Arko. Hčer velikega pisatelja iz Poljanske doline, a ne tiste, v katero se je Peter s svojo družino kmalu za tem preselil. "

Na 1. fotografiji: Stari čača brusi žago ob dnevni svetlobi.

Fotografija 2: Josipina Arko Tavčar (vir: Geni.com)

Razglednica: Severin na Kupi okoli leta 1900, pogled na dolino Kolpe in Dalnje Njive. Arhiv Božidarja Flajšmana.

Vir: Črnomelj fčasih

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
21
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj