Na vsebino

Črnomelj fčasih (359)

Podelitev priznanj za I. Jurjevanje; z desne drugi Janez Kramarič, tretji Slavko Grahek
Podelitev priznanj za I. Jurjevanje; z desne drugi Janez Kramarič, tretji Slavko Grahek

Anton Grahek: Podelitev priznanj za I. Jurjevanje, hotel Lahinja Črnomelj, september 1964 (vir Slavko Grahek, fotografije hrani sin Anton Grahek).

Silvo Grdešič je objavil fotografijo značk, ki nosijo letnico 1963-1973 in dodaja:

"Na dan jurjevanja sva se z mamo pripeljala v Črnomelj z izrednim vlakom, ki je peljal iz Ljubljane prav na Jurjevanje in pozneje od tu nazaj v Ljubljano. Pozneje sem izvedel, da se je šel za ta vlak v Ljubljano dogovarjat Jože Strmec. On je bil poleg Janeza Kramariča in Radota Dvoršaka, ki je idejni oče te prireditve ter Slavota Grahka, ki je bil takrat zadolžen za kulturo, v organizacijskem odboru. Iz tega leta imam nekaj slik, bolj zanimiva pa je z Jurjevanja leto pozneje, ko je Janez Kramarič od nekod privlekel neko kuliso v obliki graščine, mene bolj spominja na balkon v Rimu iz katerega je Mussolini nagovoril Italijane. Kuliso je privlekel zato, da bi poživil sceno v jurjevanjski dragi. Leta 1973 je ob deseti obletnici Jurjevanja organizacijski odbor izdal jubilejne značke, ki so služile tudi kot vstopnice.

Nastasja Schweiger se je navezala predvsem na kulise:

"Kulisa ima zanimivo zgodbo. Bolj povezano s Hamletom kakor Mussolinijem. 3. julija 1962 je na vrtu za Kulturnim domom Črnomelj Stane Starešinič gostoval s Slovenskim stalnim gledališčem in Shakespearjevo predstavo “Hamlet” (ki ga je mimogrede prevedel naš Oton Župančič). Po poročanju Dolenjskega lista si je predstavo ogledalo 2500 ljudi, ki so prišli s kolesi, vozovi, konji ali peš iz oddaljenih vasi. Kulisa predstave je nato služila kot kulisa na Jurjevanju v dragi. (Vir: Preloka.si, Dolenjski list 1962)."

Helena Vukšinič:

"Res bi bilo dobro zadeve raziskati: strinjam se, da so možne napake. Letos sem tudi sama zaradi razstave ob jubileju malo več raziskovala. V Dolenjskem listu, ki je prva desetletja zelo vestno poročal o Jurjevanju, ni v letniku 1963 niti ene omembe tega festivala, leta 1964 pa jih je kar 5! Najprej 12. 3. 1964 najava festivala, potem 21. 5. 1964 druga najava, 28. 5. 1964 vabilo, 4. 6. 1964 še eno vabilo in 11. 6. 1964 še poročanje z Jurjevanja, ki ga je objavila že Nastasja Schweiger. Meni se zdi to kar precej pomenljivo. (Arhiv Dolenjskega lista do l. 2000 je javno dostopen na njihovi spletni strani.)

Imate mogoče tudi vi kakšne fotografije, dokumente, pričevanja ali ste bili celo sami udeleženi na prvih Jurjevanjih?

Pišite nam, pošljite nam fotografije, tudi video posnetki so dobrodošli. ([email protected])

Vir: Črnomelj fčasih
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj