Na vsebino

Črnomelj fčasih (243)

Pogled na Korenkino hišo z ulice Heroja Starihe, 22. 2. 1964. Foto: Jovo Grobovšek. (V desnem kotičku spodaj je moja mami).
Pogled na Korenkino hišo z ulice Heroja Starihe, 22. 2. 1964. Foto: Jovo Grobovšek. (V desnem kotičku spodaj je moja mami).

Ilinka Todorovski: Črnomelj - Starihov konec - pred 60 leti in danes

Dva meseca se v Črnomlju zgražamo nad zaporo Partizanske poti zaradi podiranja Korenkine hiške - ki mu ni in ni videti konca.

Medtem pa s pomočjo stare fotografije obujajmo spomine na nekdanjo podobo tega konca Črnomlja (in Korenkino hiško, kot je bila nekoč). Natanko vemo, kdaj je nastala: posnel jo je črnomaljski fotograf Jovo Grobovšek, 22. februarja 1964. Barvno sem za primerjavo z mobilcem ovekovečila sama, 22. aprila 2023, malo po vznemirljivi ekspediciji k Doltarjevemu slapu na Dobličici in sprehodu mimo Fančkine hiše, našega nekdanjega doma.

Pred dnevi mi je Jovo Grobovšek prijazno poslal nekaj fotografij iz bogatega arhiva svojega očeta, ki je dolga leta s svojim aparatom beležil zgodovino kraja. V svežnju so bile fotografije, ki so nastale na poročni dan mojih staršev, dve leti in pol pred mojim rojstvom, s cestnega ovinka pod hribom, ki se spušča od Polcev (Pezdircev) proti livarni, Svibniku, Stražnemu vrhu.

Fotografiji sta posneti na ulici Heroja Starihe tik pri cestnim odcepom nasproti Berdonove hiše in zavoju proti Doltarjevi malenci in slapu, le streljaj od nekdanjega Kapševega skednja - vidimo ga na desni strani. Kapševi so sicer živeli v obcestni hiški poleg Polčevih in so po vojni odšli v Ameriko. V njihovem skednju na fotografiji je nekje do 70. let deloval Dinosov odpad.

Na fotografiji levo vidimo nekdanji skedenj Šašetovih (Pezdircev), ki je stal pod njihovo hišo, ob bližnjici proti Partizanski poti in naprej proti zdravstvenemu domu.

Zgoraj desno je nekdanja Dražumeričeva hiša (danes Vardičeva), skrajno desno pa streha nekdanje Tajnerjeve pletilnice.

Levo zgoraj vidimo streho domačije Rojčevih (Schweigerjev), nad Korenkino hiško pa streho domačije Starihovih (financarjevih).

In še par besed o Korenkini hiši, ki se žalostno poslavlja. Tam so nazadnje živeli Korenovi in Butalovi, pred leti pa jo je kupil nekdo, ki z njo očitno ni imel resnih namenov. Hiška se vase nevarno sesuva že več let, padanje strešnikov na cestišče je bilo del vsakdana. Ne upam si napovedati, koliko mesecev bomo še čakali, da nas pristojni odrešijo teh muk...

Vir: Črnomelj fčasih

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj