Na vsebino

Črnomelj fčasih (127)

Pred 50 leti se je v teh dneh za 64 takratnih gasilskih nadobudnežev v organizaciji ObGZ Črnomelj in Metlika končalo izobraževanje, s katerim smo si poleg gasilskega znanja pridobili tudi pravico nadeti tri srebrne plamenice na epolete uniforme in delovne obleke, s katerimi smo tudi navzven pokazali, da smo sedaj novi gasilski podčastniki (danes govorimo o činu nižjega gasilskega častnika). Do takrat so se morali kolegi po tovrstno znanje odpraviti v Medvode, kjer je bila nekoč gasilska šola.

Danes bi ob tovrstni odločitvi zagotovo rekli, da gre za izjemen projekt v smislu izobraževanja, čeprav je bila tudi takrat to ena najpomembnejših nalog takratne generacije ljudi, kateri je bila poverjena požarna varnost.

Na tečaj je bilo prijavljenih 64 tečajnikov. Tečaj, ki je trajal 180 ur, je obiskovalo 59 gasilcev, petim je takratna zakonodaja dovoljevala, da so lahko izostali od teoretičnega dela. 57 tečajnikov je izobraževanje uspešno zaključilo, 6 jih ni pristopilo k izpitu, eden je bil neuspešen. Večini je bila v naslednjem obdobju v domačem društvu zaupana poveljniška funkcija. Kar nekaj je svoje znanje izpopolnilo in si čez sedem let na prvem tečaju za gasilske častnike, pridobilo čin gasilskega častnika in pozneje še kaj več.

Od 64 tečajnikov jih je danes 26 žal že pokojnih, dva sta se iz Bele krajine odselila, eden pa je zapustil gasilske vrste.

Na priloženi fotografiji, ki jo je na dan izpita iz praktičnega pouka posnel takratni črnomaljski fotograf Albin Božič, je večina tečajnikov z vodstvom in inštruktorji. Na žalost smo se v teh letih vsi močno spremenili, tako da za kar nekaj oseb ne morem jamčiti identitete, zato navajam le imena nekaterih iz prvih dveh vrst (osebe v krepkem tisku so že pokojne). Upam, da me kdo dopolni.

Prva vrsta z leve po gasilsko sedijo: Banovec Anton, Lipej Pavel, Vidic Janez, Pezdirc Tomo, Planinc Tone in Zupančič Franc, ki pa ni bil tečajnik, marveč se je kot vseskozi prisoten hišnik tudi slikal z nami.

Druga vrsta z leve sedijo začenši od petega – vodstvo v uniformah in inštruktorja v delovni obleki brez čelade Kambič Anton, Schweiger Martin, Papež Leopold, Fir _________ , Birchelbach Franc in Okoren _________.

Zapisal: Anton Planinc.

Vir: Črnomelj fčasih

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj