Na vsebino

Črnomelj fčasih (124)

V prilogi pošiljam fotografije nastanka kipa livarja, katerega je med letoma 1980 in 1985, v kleti stanovanjskega bloka Pod smreko 4 v Črnomlju izdelal Bogomir Ferfolja (umrl leta 1991).

Kip je bil nato postavljen pred podjetjem Belt, vendar nam točen datum postavitve ni znan.

Predvidevamo da gre za isti kip, kateri je bil obnovljen in nedavno odkrit v sklopu spominskega obeležja ustanovitelja belokranjske železolivarne v Črnomlju Josipa Doltarja.

Bogomir Ferfolja je bil do konca leta 1970 zaposlen na takratnem Beltu in se je tudi v prostem času ljubiteljsko ukvarjal z izdelavo kipcev.

Fotografije 1-3 - kip postavljen pred podjetjem Belt, ob kipu stoji Bogomir Ferfolja

Fotografiji 4-5 - kip v izdelavi

Fotografija 6 - izdelani različni kipci

V kolikor ima kdo kakšne dodatne informacije glede postavitve kipa, bi jih bili zelo veseli.

Anton Brula:

Poznal sem gospoda Ferfoljo in njegovega sina in vnuka. Mislim, da je bil modelar. Spomnim se govorjenja bivših njegovih sodelavcev : "Ferfolja je rekel, še šivanke bomo ulivali. " To dokazuje njegovo pripadnost in zavzetost za poklic , ki ga je tako zvesto opravljal. Mislim, da gre za neodpustljivo napako organizatorjev prireditve v spomin pomembnemu Črnomaljcu Doltarju, da se ni obznanilo avtorja spomenika. Poznam zgodbo tega kipa livarja, takrat so rekli , da je utelesil takratnega direktorja livarne g. Štora. Ko sem poslušal na prireditvi vse odlične govore pomembnemu gospodu Doltarju, v vsakem izrečenem stavku govorcev sem pričakoval, da se pove avtorja spomenika , ki smo ga odkrili in bo spominjal na zgodovino livarstva v Črnomlju.

Ilinka Todorovski:

Zagotovo bi bilo prav, da se zabeleži avtorstvo kipa, ki so ga snovalci projekta vključili v obeležje Doltarju. Da je g. Ferfolja izdeloval kipe livarjev, dobro vem, saj je to večkrat povedal moj oče, prav tako dolgoletni Beltovec. Tudi doma imamo majhen odlitek, na častnem mestu, ob kosu žlindre. Verjamem, da bo ta pomanjkljivost odpravljena.

Janez Kure:

Ne morem si zamisliti, da v zloženki nismo navedli avtorja livarčka. Zbiram podatke. Napisal bom članek o g. Ferfolji.

Vir: Črnomelj fčasih

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj